Svårt att få ihop ekonomin

I somras kom tidningsrubriker som »Apoteksutmanare blöder« och i september »Apotek nästa krisbransch«. Tillgängligheten till läkemedel har blivit bättre men aktörerna kämpar med finansiella problem.– Belackarna som innan omregleringen sa att man skulle kunna skära guld med täljkniv, och att riskkapitalbolagen skulle föra ut pengar till skatteparadis, de har fått ganska fel, säger Johan Wallér, […]

3 nov 2011, kl 12:38
0

I somras kom tidningsrubriker som »Apoteksutmanare blöder« och i september »Apotek nästa krisbransch«. Tillgängligheten till läkemedel har blivit bättre men aktörerna kämpar med finansiella problem.
– Belackarna som innan omregleringen sa att man skulle kunna skära guld med täljkniv, och att riskkapitalbolagen skulle föra ut pengar till skatteparadis, de har fått ganska fel, säger Johan Wallér, vd i Sveriges apoteksförening.

Anledningen är tuffa förutsättningar som låg apoteksmarginal, tungrodda generikautbyten, stora omställningskostnader och att apoteken ska betala för de receptbelagda läkemedlen en vecka innan de i sin tur får betalt från landstingen. Till det kommer hög belåning och lågt kassaflöde.
– Som situationen är idag är det väldigt svårt att få ett Rx-apotek att gå runt. Och de små aktörerna drabbas hårdare än de större, säger Fredrik Skepp, vd för Fox farmaci och ordförande i SOAF, Sveriges oberoende apoteksaktörers förening.
Både Johan Wallér och Fredrik Skepp tror att det kommer att hända mycket när moratoriet släpps under våren 2013.
– Det blir en konsolidering till kanske fem stora kedjor. Det finns plats för mindre aktörer, om de nischar sig geografiskt eller innehållsmässigt, och samarbetar, spår Johan Wallér.