Svårt att backa antibiotikaresistens

Martin Sundqvist har i sin forskning, som han disputerade med i slutet av februari, studerat vad som hände med trimetoprim-resistensen hos E.coli efter det att läkarna i Kronobergs län minskade förskrivningen med 85 procent. Resultatet visar att inte mycket hände med resistensen.– Den viktigaste slutsatsen av den här forskningen är att sambanden mellan antibiotikaanvändning och […]

21 apr 2010, kl 13:52
0

Annons

Martin Sundqvist har i sin forskning, som han disputerade med i slutet av februari, studerat vad som hände med trimetoprim-resistensen hos E.coli efter det att läkarna i Kronobergs län minskade förskrivningen med 85 procent. Resultatet visar att inte mycket hände med resistensen.
– Den viktigaste slutsatsen av den här forskningen är att sambanden mellan antibiotikaanvändning och resistensutveckling är komplexa. Sambandet är uppenbart på så sätt att om vi använder mycket antibiotika så får vi mer resistens, men omvänt är det inte lika självklart. Bara för att vi slutar använda ett antibiotikum så betyder inte de att bakterierna kommer anpassa sig tillbaka till att inte vara resistenta.

När det väl stod klart att resistensen inte minskade trots begränsad användning gjorde Martin Sundqvist ett par uppföljande studier där han försökte förstå vad som händer i de bakteriestammar där resistens utvecklats.
– Det vi såg var att de bakterier som utvecklat resistens mot trimetoprim också var resistenta mot andra antibiotika. Det verkar som om det finns mekanismer som gör att bakterier som utvecklar resistens mot ett antibiotikum har lätt att göra det mot fler. Och är bakterierna resistenta mot flera medel verkar de också mer benägna att hålla kvar resistensen även mot det antibiotikum som man tagit bort. Den exakta mekanismen bakom att det blir så vet vi inte.

När det diskuteras strategier för att minska antibiotikaresistensen brukar ett förslag vara att sjukvården ska använda sig av cyklisk användning av antibiotika. Det vill säga att ett sjukhus använder ett antibiotikum en period och sedan byter.

Men resultaten från Martin Sundqvist forskning tyder på att effekten av den strategin skulle bli mycket begränsad.
– På samhällsnivå ser det inte ut att fungera alls. Förskrivningen av trimetoprim har hållit sig väldigt låg i Kronoberg även efter vårt projekt. Men vi har inte mindre trimetoprimresistens än de andra länen.
– Ska man hålla tillbaka resistensutvecklingen verkar det som om det är ordentlig återhållsamhet som gäller från början. När resistens väl är där är det mycket svårt att backa.