Möjligheten att prenumerera på sin förskrivarprofil har funnits sedan 1997. Av dagens cirka 27 000 yrkesverksamma läkare var det i mars månad enbart 1 410 förskrivare och 75 verksamhetschefer som fick ut listor på vad som förskrevs.
? Vetskapen om tjänsten är nog ganska god bland läkarna. Men det finns en skepsis. Så fort jag tar ut min förskrivarprofil blir det offentlig handling, säger Eva Nilsson Bågenholm, andre vice ordförande i Sveriges läkarförbund.
Bäst i fortbildningen
Eva Nilsson Bågenholm menar att det då finns risk att förskrivningsprofilen kan användas av till exempel läkemedelsföretag för att se hur en läkare förskriver vissa preparat (se LMV 12/03).
Apotekets informationsdirektör Thony Björk tycker att intresset borde vara större från vårdens sida eftersom frågan om vad som förskrivs är högaktuell i dag.
? Det finns helt klart en större potential i tjänsten.
Återkopplingen sker på fem olika listor och visar bland annat 20-i-topp på förskrivna preparat, vilka läkemedel patienterna får utifrån kön och ålder, samt förskrivarens läkemedelsval jämfört med kollegor på vårdcentralen och i hela riket.
? Det är bra att få en samlad bild av sin förskrivning. Det bästa sättet att använda den är i fortbildningssyfte kollegor emellan, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Tjänsten är tillsvidare gratis och Apoteket har just nu inga planer att avgiftsbelägga den.