Det första fallet av superresistent gonorré upptäcktes i Storbritannien i februari 2018 och de andra två fallen i Australien i mars. I två av fallen hade personerna blivit smittade på resor i Sydostasien.
– Vi följer utvecklingen för att se om det exempelvis visar sig att någon särskild rekommendation bör skickas ut till landstingen, säger Kristina Ingemarsdotter Persson, utredare vid Folkhälsomyndigheten. För närvarande är dock inga särskilda åtgärder aktuella utan det vanliga arbetet med testning, smittspårning, rådgivning och kunskapsspridning fortsätter.
De tre rapporterade fallen är de första i världen där gonorrébakterien haft höggradig resistens mot de två första linjens antibiotika – azitromycin och ceftriaxon – liksom mot flertalet alternativa antibiotika.
Multiresistent gonorré är ett allvarligt och växande hot eftersom det finns få alternativ till de rekommenderade behandlingarna, det saknas vaccin mot gonorré och det förebyggande arbetet är bristfälligt i många delar av världen.
I Sverige, liksom i ett flertal andra västeuropeiska länder och USA, är resistensutvecklingen oroande också på grund av en dramatisk ökning av antalet gonorréfall. Regeringen i Storbritannien har därför nyligen beslutat om ett bidrag på en miljon pund till det arbete som ett globalt partnerskap bedriver för att utveckla nya behandlingar mot gonorré.
I vårt land anmäldes under 2017 drygt 2 500 fall, vilket var en ökning med 42 procent jämfört med föregående år.
– Rapporterna om fall av väldigt resistent gonorré är oroande, men ännu har vi inte sett några sådana fall i Sverige, säger Jerker Jonsson, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Faktum är att resistensläget i vårt land för närvarande är bättre än för några år sedan, då vi hade problem med några resistenta bakteriestammar som vi inte ser till längre.
Gonorré ökar samtidigt som andra sexuellt överförda sjukdomar minskar i befolkningen som helhet.
– Vi vet inte riktigt varför just gonorré ökar och analyserar olika möjliga orsaker, säger Jerker Jonsson. Känsligare diagnostik kan vara en del av förklaringen, och att fler prover tas sedan urintest med kombinerad analys för klamydia och gonorré började användas för några år sedan. Men det är sannolikt inte hela förklaringen,
Ökningen syns både bland heterosexuellt smittade kvinnor och män, och bland män som har sex med män. Ökningen är störst bland män som har sex med män och i den gruppen tros ökat sexuellt risktagande vara en bidragande orsak. Detta eftersom även klamydia och syfilis ökar bland män som har sex med män, men minskar i övrigt.
Jerker Jonsson anser att det behövs mer information om gonorré både till allmänheten och till personal i hälso- och sjukvården.
– Många känner till exempel inte till att man kan ha gonorré utan att ha några symtom, säger han. Det är viktigt att alla som tror att de kan ha varit utsatta för gonorrésmitta testas.