Region Uppsala införde subventionerad TBE-vaccination 2022.
Läkemedelsvärldens enkät till regionernas smittskyddsenheter visar att erbjudandet om gratis TBE-vaccination lockar många att vaccinera sig, vilket du kan läsa mer om i den här artikeln.
I Region Uppsala har smittskyddsenheten gjort en utvärdering visar att i genomsnitt 24 procent av barnen och ungdomarna fick tre eller fler vaccindoser de första åren 2022-2023.
– Vi har systemet för att genomföra subventionerade TBE-vaccinationer på plats men vi har inte helt uppnått målet om en hög och jämlik täckning, säger biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare Anna Gillman.
Subventionerad TBE-vaccination ojämlik
Vaccinationstäckningen mellan olika kommuner i Region Uppsala varierar. I Håbo kommun har exempelvis drygt 15 procent av barn och unga 3 till 18 år vaccinerats med tre doser TBE-vaccin. I Östhammar är siffran 27 procent.
Jämför man olika postnummerområden inom samma kommun är skillnaderna ännu större. I Uppsala kommun varierar vaccinationstäckningen bland barn som är mellan 3 och 6 år från 1,4 procent till 47,6 procent.
– Jämlik vaccinationstäckning är en av huvudpoängerna med subventionen. Men vi ser att vi har lägst täckning i socioekonomiskt utsatta områden där föräldrarna i högre utsträckning har ursprung i andra länder och oftare har sämre kunskaper i svenska och är mindre integrerade i samhället. Det är rimligt att tro att man då inte nås lika lätt av information, säger Anna Gillman.
Extrema skillnader i Gottsunda
I Gottsunda-Vårdsätra är exempelvis 31 procent av barnen 3 till 6 år vaccinerade med tre eller fler vaccindoser. I Norra Gottsunda är vaccinationstäckningen bara 1,4 procent.
– I Gottsunda är skillnaderna extrema, från en vaccintäckning på knappt två procent i områden med hyreslägenhet till tio-tjugo gånger högre i villakvarteren. Det är områden som har samma barnavårdscentral, säger Anna Gillman.
En orsak är att de subventionerade TBE-vaccinationerna erbjuds via vaccinationsmottagningar och vårdcentraler, tror Anna Gillman.
– Vi har ju en hög och jämn vaccinationstäckning när det gäller vaccinationer som ges via BVC, barnavårdscentralen. Det blir svårare med jämlikheten när vaccinationen inte sker hos BVC, säger hon och fortsätter:
– Orsakerna till de stora skillnaderna är säkerligen flera men utöver svårigheter att nås av informationen bidrar nog också att man behöver boka tid för vaccination på en vaccinationsmottagning eller på vårdcentralen.
Subventionerad TBE-vaccination räcker inte
Det krävs mer än att bara ha ett erbjudande för att nå ut till alla i samhället, konstaterar Anna Gillman.
– Det handlar nog inte så mycket om ekonomisk svaghet, även om det samvarierar, utan mer om språklig och kulturell isolering som gör att man inte tar del av informationen, språkliga svårigheter och att man inte finns i sammanhang där kännedom och samtal om vaccinationsmöjligheten finns på samma sätt.
Anna Gillman tror inte att det handlar om en större vaccinskepsis i socioekonomiskt svaga grupper.
– Vi ser ju när det gäller barnvaccinationsprogrammet att barn i alla grupper blir vaccinerade i mycket hög utsträckning. Det handlar om att man ska få information om vad det är för vaccin, varför man ska ta det och vilka biverkningar som finns. Befogade frågor, helt enkelt.
Så ska Region Uppsala nå fler
Nu arbetar regionen för att nå ut med information om subventionerad TBE-vaccination i socioekonomiskt utsatta områden. De har tagit fram affischer och broschyrer på fyra olika språk; arabiska, tigrinja, somaliska och dari.
Barnavårdscentralerna och elevhälsan informerar om möjligheten till gratis TBE-vaccination av barn och ungdomar.
Regionen skulle nog få högre täckning om även barnavårdscentraler ger TBE-vaccinationer, tror Anna Gillman.
Ett tydligt exempel är vaccination mot tuberkolos av barn i riskgrupper. Vaccinationstäckningen var låg när den utfördes på lungmottagningen. När den nu utförs av barnavårdscentralerna är täckningen närmast komplett.
– Men barnavårdscentralerna har redan mycket att göra. Vi är försiktiga med att lägga mer på dem, risken är att något annat faller bort. Däremot kanske det finns barnavårdcentraler där man har möjlighet att påbörja en grundvaccination av barnet, och det är förstås positivt.
Sänkt ålder för subvention
Smittskyddsläkarna har också föreslagit politikerna att åldersgränsen neråt för den subventionerade TBE-vaccinationen ska ändras från tre till ett år.
Det finns TBE-vaccin som är godkänt från ett år. Med sänkt åldersgräns blir det enklare för barnavårdcentralerna att tajma och samordna barnets TBE-vaccinationer i samband med redan inplanerade besök.
– Än så länge har frågan ännu inte vara upp till politisk diskussion, men förslaget ligger i rullorna, avslutar Anna Gillman.