Studier ger svar om immunitet mot covid-19

Studier ger svar om immunitet mot covid-19

Två studier visar på att en genomgången infektion och minst en dos vaccin ger det starkaste skyddet.

6 apr 2022, kl 09:14
0

Annons

Under coronapandemin har många undrat om man har tillräckligt skydd mot covid-19 efter en genomgången infektion, eller om man trots detta behöver vaccinera sig. I Sverige rekommenderas vaccination till alla över 12 år, oavsett genomgången infektion eller inte. Ett argument för att även personer som har haft sjukdomen bör ta vaccinet är att man inte vet hur länge naturlig immunitet mot covid-19 håller i sig.

Nu kommer två studier från Sverige och Israel som båda visar att en genomgången covid-19-infektion tillsammans med vaccin ger det allra starkaste skyddet mot att drabbas av sjukdomen igen.

Mätte immunitet mot covid-19

I en observationsstudie från Umeå universitet som har publicerats i The Lancet infectious diseases har forskarna analyserat nationella registerdata från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån. Studieperioden var från pandemins start fram till oktober 2021.

I studien har forskarna först jämfört 1 019 553 ovaccinerade personer som hade naturlig immunitet efter en genomgången infektion med lika många ovaccinerade personer som inte hade naturlig immunitet.

Resultatet visade att det var en låg risk för personerna som hade haft covid-19 en gång att drabbas av sjukdomen igen. Naturlig immunitet mot covid-19 efter en genomgången infektion var associerad med 95 procents lägre risk för en återinfektion och 87 procent lägre risk för sjukhusvistelse jämfört med de som inte hade immunitet. Uppföljningstiden var 20 månader.

Forskarna jämförde sedan 481 159 personer som hade naturlig immunitet och dessutom hade fått en dos vaccin med lika många personer som endast hade naturlig immunitet. De jämförde också 283 985 personer som hade naturlig immunitet samt fått två doser vaccin med lika många personer som endast hade naturlig immunitet.

I dessa jämförelser såg forskarna att vaccination verkade minska risken ytterligare för både återinfektion och sjukhusvistelse för de som hade haft sjukdomen tidigare i upp till nio månader. Skillnaderna i absoluta tal, speciellt när det gällde sjukhusinläggningar, var dock små konstaterar forskarna.

– Vi kunde se att genomgången infektion var associerat med en låg risk för en ny infektion under lång tid, men att det allra starkaste skydd man kan få är en kombination av genomgången infektion och vaccination. Oavsett om man har haft covid-19 eller inte, bör man alltså se till att fortsätta låta vaccinera sig, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

En begränsning med studien är att den genomfördes innan omikron-vågen.

Observationsstudie på över 149 000 patienter

Den israeliska studien som har publicerats i New England journal of medicin var även den en observationsstudie. Där tittade forskarna på data från elektroniska journaler från en stor sjukvårdsorganisation i landet. Studien innefattade 149 032 personer mellan 16 och 110 år som hade återhämtat sig från en dokumenterad covid-19-infektion. Studieperioden var den 1 mars till den 26 november 2021.

Av alla patienterna som ingick i studien fick 83 356 minst en dos av Pfizer/Biontechs vaccin. Resultatet visade att 354 vaccinerade patienter fick en återinfektion i covid-19 (2,46 fall per 100 000 personer per dag). Bland de 65 676 ovaccinerade patienterna var det 2 168 som fick en återinfektion (10,21 fall per 100 000 personer per dag.)

Forskarna drar utifrån detta slutsatsen att mottagandet av minst en dos vaccin till patienter som har återhämtat sig från covid-19 är associerat med en signifikant lägre risk att drabbas av en återinfektion i sjukdomen. De konstaterar att deras resultat överensstämmer med data från tidigare studier som har visat starka immunologiska svar på vaccination hos tidigare infekterade personer.

Forskarna fann även att fler än en vaccindos inte var associerad med en högre effektivitet. De påpekar dock att det bara var 19 procent av de vaccinerade personerna som fick mer än en dos under studieperioden.

Några begränsningar med studien var variationen av exponeringen för sars-cov-2 under studieperioden samt att data om infektionernas svårighetsgrad inte mättes.