Studie bekräftar risk för ASA-resistens

En ny amerikansk studie visar att patienter med ASA-resistens har 20 procent högre risk att drabbas av en ny hjärtinfarkt, stroke eller att dö i den befintliga hjärtsjukdomen.

28 feb 2008, kl 14:23
0

Acetylsalicylsyra, ASA, är ett av våra vanligaste läkemedel vid hjärtkärlsjukdom och används för att förebygga hjärtinfarkt och stroke. Men trots att studier har visat att ASA i lågdos hämmar trombocyternas aggregationsförmåga är det många patienter som drabbas av nya infarkter och stroke. Därför myntades det omdiskuterade begreppet ASA-resistens som fortfarande saknar enhetlig definition. Utan definitiva data på hur vanligt det är har man gissat att det drabbar mellan fem och 50 procent

Nu har forskare vid universitetet i Buffalo, USA, visat att det är cirka 20 procent av patienterna som får förebyggande ASA i lågdos som kan vara resistenta mot läkemedlet. Det innebär att dessa patienter inte skyddas mot en andra stroke eller hjärtinfarkt eller andra episod av perifer kärlsjukdom, hävdar forskarna.
Studien sträckte sig över 29 månader och inkluderade 653 strokepatienter och publicerades på hemsidan till Journal of Clinical Pharmacology den 28 januari.

Att behandlingen inte ger effekt innebär att patienterna har trombocyter som inte reagerar på ASA och påverkar deras förmåga att klumpa ihop sig. Om blodprov från behandlade patienter visar att blodplättarna fortfarande kan klumpa ihop sig ska patienterna betecknas som ASA-resistenta, hävdar forskarna. Om en strokepatient får en andra stroke trots behandling med ASA har patienten upplevt det som kallas klinisk ASA-svikt.
Klinisk ASA-svikt har varit känd i många år medan man just har börjat förstå klinisk ASA-resistens. Den stora frågan under de senaste åren har varit om de hänger samman. Enligt forskarna är det troliga svaret ja. I sin studie undersökte de hur ofta ASA-resistens förekom hos samtliga patienter respektive hur ofta det förekom hos patienter som fått en andra stroke. De fann att cirka 20 procent av alla patienter i studien var resistenta, men bland de som fått en andra stroke trots behandling med ASA var det 80 procent som var ASA-resistenta.   

Tidigare i år publicerades i BMJ en metaanalys på 20 studier och sammanlagt 2930 patienter. I analysen var det 28 procent som var resistenta mot ASA. Men det var endast i tre studier som följsamheten var kontrollerad via telefonintervjuer.

I den aktuella studien kallad UB/DEN var antalet patienter närmare sex gånger större än i någon av de enskilda studierna i metaanalysen. Dessutom undersökte man hur patienterna svarade på ASA flera gånger och deras urin kontrollerades för att se om de verkligen tog förskrivet läkemedel.

Ett annat resultat i UB/DEN var att patienter med kranskärlsjukdom eller diabetes samt de som haft en stroke oftare var ASA-resistenta, medan det inte gällde patienter som haft en eller flera TIA-attacker. Studien fann inget samband mellan ASA-resistens och högt blodtryck eller höga blodfetter. Forskarna påpekar att det kan bero på att patienterna i studien kom från ett område där dessa båda tillstånd var extremt väl kontrollerade.
Studien visade också att ju yngre patienten var när de fick den första stroken eller hjärtinfarkten, desto högre var risken att vara ASA-resistent. Det beror troligen på att sjukdomen är allvarligare om man drabbas i yngre år än när man är i 70-årsåldern, påpekar forskarna. Det kan också bero på att yngre personer producerar trombocyter snabbare och därför motverkar effekten av ASA snabbare .