I en studie, presenterad i tidskriften Strokes marsnummer, ingick 188 patienter som överlevt stroke. Den ena gruppen deltog i ett vårdprogram (Activate-Initiate-Monitor) där de först aktiverades att känna igen depressionssymtom och att acceptera behandling, varpå medicinering initierades och sedan följdes och anpassades. Den andra gruppen behandlades av sina läkare på konventionellt sätt, i vissa fall med medicinering mot depression i andra fall utan.
Studieresultaten visar att andelen patienter som uppnådde remission var högre, 39 procent, i gruppen där samtliga patienter medicinerats än hos kontrollgruppen där motsvarande siffra var 23 procent.
Författarna till artikeln uppger att återhämtning hos den behandlade gruppen är jämförbar med eller bättre än den grad av återhämtning som rapporteras i de flesta studier med antidepressiv behandling när depressionen inte är relaterad till stroke.
Artikelförfattarnas antydan om att poststroke-patienter svarar bättre på antidepressiv behandling än andra deprimerade är enligt Lars von Knorring, professor i psykiatri och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, inte orimlig.
Han hänvisar till en undersökning med sensationella resultat. Studien, som presenterades i American Journal of Psychiatry 2003, jämförde en kontrollgrupp med patienter som fick tre månaders behandling med ett antidepressivt läkemedel i ett tidigt skede efter stroke. Hela 68 procent av dem som fått ett antidepressivum, men bara 36 procent av dem som fått placebo levde nio år senare. Detta gällde oavsett grad av depression hos patienterna.
? Studien är extremt intressant och borde naturligtvis replikeras, men så vitt jag vet är det inte gjort än, säger Lars von Knorring.
I djurmodeller har man visat att antidepressiva läkemedel leder till cellnybildning i hjärnan.
? Ifall det sker också hos människor är inte klarlagt, men det förefaller ganska säkert att den minskade hippocampusstorlek som ses hos den som går lång tid med obehandlad depression inte inträffar om man står på SSRI.
Lars von Knorring tror att förklaringen till medicineringens positiva effekter på strokepatienter är att SSRI skyddar mot förlust av hjärnceller. Men han påpekar att det ännu inte är bevisat.
Han berättar att på vissa avdelningar ges antidepressiva preparat, oavsett depressionsförekomst, rutinmässigt till strokepatienter i ett tidigt skede efter slaganfallet.
? Anledningen är att man har sett så pass positiva effekter och att det ändå är rätt svårt att ställa diagnos nära intill insjuknandet.