Strålning två gånger om dagen kan rädda liv
Illustration av strålning mot cancercell.

Strålning två gånger om dagen kan rädda liv

Att dela upp en daglig stråldos i två kan öka överlevnaden för patienter med huvud- och halscancer.

27 jan 2017, kl 09:00
0

Det visar ny forskning som presenteras vid European Cancer Congress i Amsterdam, som inleds i dag.

Omkring 600 000 personer får varje år cancerdiagnoser som rör huvud- och halsområdet. De är ofta besvärliga att behandla eftersom det är svårt att komma åt tumörer utan att skada livsviktiga funktioner som andning och sväljförmåga.

Studien är en ny typ av metaanalys, kallad nätverksmetaanalys. I studien har forskarna sammanställt data från 117 olika studier som totalt inkluderar 28 804 patienter från hela världen. Patienterna i studierna hade alla tumörer i mun, hals eller struphuvud, där tumörerna börjat sprida sig till andra vävnader.

I analysen kunde 16 olika behandlingsmetoder jämföras med avseende på förmåga att hindra cancerns spridning och på dödlighet i sjukdomen.

Resultatet visade att då strålningen gavs två gånger om dygnet, i kombination med kemoterapi, sänktes mortaliteten med 20 procent jämfört med den mest framgångsrika behandlingen som bestod av en daglig stråldos och kemoterapi. Det sänkte också risken för försämring i sjukdomstillstånd med 23 procent.

– Det finns många nya behandlingar för huvud- och halscancer. Den här stora studien har gjort jämförelser av dem möjliga, sa Claire Petit, läkare vid Gustave Roussy cancer centre i Paris, som lett studien, i en kommentar.

En viktig faktor som hon betonade är dock att biverkningarna inte är väl studerade i denna analys. Det är något som ska fortsätta studeras. Studiens utformning, där både direkta och indirekta jämförelser kombineras, gör också att man ska tolka resultaten försiktigt.

– Innan vi kan tillämpa de här intressanta resultaten i klinisk verksamhet, måste vi invänta svaren från nästa steg i forskningen. En utvärdering av kort- och långtidsbiverkningarna är av största vikt för livskvaliteten för de här patienterna och deras anhöriga, sa Philip Poortmans, chef för Cancerstrålningsenheten vid Radboud university medical center i Nederländerna, i en kommentar till studien.