Straffavgift för utebliven månadens vara

Företag som inte klarar av att leverera periodens vara ska straffas med kännbara avgifter om regeringens förslag går igenom.

26 mar 2014, kl 11:02
0

Annons
Ett av förslagen i regeringens proposition ”Ökad tillgänglighet och mer ändamålsenlig prissättning av läkemedel” vill göra det möjligt att straffa företag som inte levererar periodens vara som utlovat. Under Apoteksmarknadsdagen, arrangerat av nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden, berättade Inger Erlandson, chef för apoteksavdelningen på TLV, att myndigheten arbetar med att ta fram föreskrifter om hur detta ska går till om propositionen antas.
 
Enligt Inger Erlandson är det meningen att det ska vara en avgift som ska vara kännbar.
– Meningen är att det ska svida lite. Avgiften kommer att vara korrelerad till pris och volym av den vara det gäller, sade hon.
TLV kommer även att införa krav på att ett företag som vill leverera periodens vara ska bekräfta att man kommer kunna tillhandahålla detta under hela perioden. I bekräftelsen ska det också finnas krav om en viss rimlig hållbarhetstid för läkemedlet.
– Den ska motsvara minst en normal förbrukningsperiod plus ytterligare två månader, sade hon.
 
Det är inte klart hur stora avgifter det kommer att handla om, enligt Inger Erlandsson kan det handla om mellan 5 000 och 10 miljoner kronor.
 
Redan idag har Läkemedelsverket rätt att vidta sanktioner mot ett företag som inte meddelar i tid att en restsituation kommer att uppstå av ett läkemedel, en möjlighet som sällan utnyttjas. Enligt Inger Erlandsson kommer de nya sanktionerna att vara inriktade på periodens vara som har korta ledtider och där det är viktigt att leverantörerna uppfyller sina åtaganden.
 
Även öppenvårdsapotek som inte byter ut läkemedel enligt de regler som gäller kommer att kunna krävas på en avgift.