Storbritanniens läkemedelsmyndighet, MHRA, godkänner lekanemab för behandling av personer med tidiga stadier av Alzheimers sjukdom. Men godkännandet gäller inte Alzheimerpatienter med en viss genetisk profil som visat sig öka risken för en hjärnbiverkning som i sällsynta fall kan vara allvarlig.
MHRA går därmed en annan väg än EU:s läkemedelsmyndighet EMA som för knappt två månader sedan sa nej till lekanemab.
Godkänner lekanemab med undantag
MHRA anser, till skillnad från EMA, att patientnyttan av lekanemab överväger riskerna. Myndigheten konstaterar att detta är första gången som Storbritannien godkänner ett Alzheimerläkemedel som visat sig kunna bromsa sjukdomsutvecklingen.
– Vi är övertygade om godkännandet, tillsammans med villkoren för det, uppfyller god regulatorisk standard. Som med alla medicinska produkter kommer vi att övervaka detta läkemedels säkerhet noga, säger Julian Beach, ansvarig avdelningschef på MHRA.
Storbritannien godkänner lekanemab under produktnamnet Leqembi för patienter med tidig Alzheimers sjukdom som har högst en kopia av genen ApoE4. För de cirka 15 procent av patienterna som har två sådana genkopior, är homozygota, blir behandlingen inte godkänd i Storbritannien.
Orsaken är att en stor studie visar att personer som är homozygota för ApoE4 har högre risk än andra för biverkningen Aria, amyloid related imaging abnormalities. Det handlar om svullnad och/eller blödningar i hjärnan.
Påverkar risk-nytta-balansen
Denna sällsynta biverkning är oftast ofarlig men kan också vara livshotande. Risken för Aria var i studien 45 procent för dem med två kopior av ApoE4, 19 procent för dem med en genkopia och 13 procent för dem som saknade genen. I studiens placebogrupp uppträdde Aria hos 22 procent av de homozygota, 9 procent av dem med en genkopia och 4 procent av dem utan denna gen.
MHRA gör därför bedömningen att risken är större än nyttan för personer med dubbel genuppsättning.
Godkännandet undantar även två andra patientgrupper från att påbörja behandling med lekanemab på grund av förhöjd Ariarisk. Det gäller dels personer som har blodförtunnande behandling och dels personer med konstaterade amyloidinlagringar i hjärnans blodkärl.
Väg även för EMA?
Lekanemab har tidigare fått marknadsgodkännande i USA, Sydkorea, Japan, Kina, Hongkong, Israel och Förenade arabemiraten. Där är patienter med dubbel ApoE4-uppsättning inte undantagna på samma sätt som i Storbritanniens godkännande.
Men vissa menar att just ett sådant undantag skulle kunna vara en väg att gå även för EU:s läkemedelsmyndighet EMA som nu ska ompröva sitt nej till lekanemab. Läkemedelsvärlden rapporterade nyligen om denna diskussion.
Storbritannien kräver uppföljande studie
Lekanemab är en ursprungligen svenskutvecklad monoklonal antikropp som binder till proteinet amyloid beta. Vid Alzheimers sjukdom bildar klumpar av detta protein plack i hjärnan. Lekanemab verkar genom att krympa placken och hejda plackbildningen, vilket bromsar utvecklingen av sjukdomen.
Läkemedlet ges som infusion på en vårdmottagning varannan vecka, under överinseende av vårdpersonal.
I en 18 månader lång blindad och placebokontrollerad fas III-studie gav lekanemab en långsammare försämring än i placebogruppen. Placknivåerna i hjärnan minskade också.
MHRA kräver att det görs en uppföljande säkerhetsstudie efter godkännandet för att studiera risk-nytta-profilen i rutinmässig klinisk praxis.