Storbritannien föregångare

Storbritannien ligger långt framme inom klinisk farmaci ? här är många farmacevter anställda av sjukhusen, som ofta har egna avdelningar för klinisk farmaci. Men även andra länder, exempelvis Tyskland, är på frammarsch.

21 maj 2004, kl 12:14
0

Annons

I USA görs regelbundna genomgångar av patienternas läkemedelsbehandling av farmacevter på så gott som alla sjukhus. Enligt en nationell kartläggning som publicerades i marsnumret av tidskriften American Journal of Health System Pharmacy är dessutom trenden att verksamheten på senare år blivit mer och mer omfattande ? allt fler amerikanska patienter får nu sin läkemedelsbehandling genomlyst av farmacevter. Farmacevterna ger också patienterna professionell rådgivning kring deras läkemedelsbehandling på många sjukhus, även om denna verksamhet inte är lika utbredd som läkemedelsgenomgångarna.

Etablerad personalgrupp

I Storbritannien är farmacevterna en lika etablerad personalgrupp som läkare och sjuksköterskor på många sjukhus.

? Det borde gå att uppnå i Sverige också, säger Anders Carlsten, forskningschef på Apoteket.
De brittiska farmacevterna är i regel anställda av sjukhusen, som ofta har egna avdelningar för klinisk farmaci.
Kärnan i verksamheten är att i en patientnära miljö genomföra systematiska genomgångar av läkemedelsbehandlingar. Flera svenska apotekare har studerat i Skottland och tagit med sig impulser hem.
? Sjukhusfarmacevterna har här blivit integrerade i en brett spektrum av vårdteam inom en rad kliniska specialiteter. På så sätt har man lyckats vinna förtroende hos andra professioner som problemlösare. Utvecklingen beror delvis på att Storbritannien har fler sjukhusfarmacevter än andra europeiska länder, men mycket bottnar också i att man med de tjänster man erbjudit vunnit förtroende på den lokala nivån, säger Steve Hudson, professor i farmacevtisk omvårdnad vid University of Strathclyde, Glasgow, Skottland.

I Sverige finns enligt Anders Carlsten grovt räknat ett 50-tal kliniska farmacevter inom ramen för olika projekt; motsvarande siffra är i det betydligt mindre Skottland enligt Steve Hudson nära 500.
? I Storbritannien som helhet skulle 80 procent av sjukhusfarmacevterna beskriva sig som kliniska farmacevter som arbetar i den direkta sjukhusmiljön. Det betyder 4 000 personer, säger Steve Hudson.

Krav för att överleva

Den mest omfattande, samlade verksamheten inom klinisk farmaci i Norden idag finns i den danska huvudstaden.
? Här arbetar ett stort antal farmacevter kliniskt. Denna verksamhet startade då sjukhusen anslöt sig till ett amerikanskt kvalitetssäkrings- och ackrediteringssystem, berättar Tommy Eriksson, docent och forskningsapotekare vid sjukhusapoteket i Lund.
I övrigt är den kliniska farmacin begränsad i de nordiska länderna; situationen är enligt Tommy Eriksson lik den svenska; småskalig verksamhet driven av ett fåtal eldsjälar.
Den mest intressanta utvecklingen inom klinisk farmaci sker enligt Tommy Eriksson just nu i Tyskland. Där har nyligen apotekarutbildningen byggts på med en sex månader lång praktik på klinik, följt av examination i klinisk farmaci.
? Utvecklingen går snabbt och de sjukhusapotek som bara levererar läkemedel har enligt hörsägen fått svårt att klara sig i konkurrensen. Att erbjuda olika typer av kliniknära tjänster har blivit en nödvändighet för att överleva, säger Tommy Eriksson.