Stora prisskillnader mellan covid-19-vacciner

Stora prisskillnader mellan covid-19-vacciner

Priserna på de vacciner som tas fram mot covid-19 kommer sannolikt att variera kraftigt från bolag till bolag.

17 aug 2020, kl 12:06
0

Annons

Klinisk forskning pågår nu om 29 experimentella covid-19-vacciner och ytterligare 138 vaccinkandidater är under preklinisk utvärdering, enligt en ny sammanställning från Världshälsoorganisationen WHO.

Sex av kandidaterna har nått fas III och diskussioner om vad framtida covid-19-vacciner kommer att kosta är nu i full gång. Medieuppgifter tyder på att prissättningen kommer att variera ovanligt mycket.

Skiftande prisbild för covid-19-vacciner

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade nyligen att flera bolag uttalat att de har ambitionen att  tjäna pengar på sina vacciner när de blivit godkända. Detta samtidigt som andra läkemedelsbolag hävdar att de inte siktar på vinst utan bara vill täcka sina kostnader.

Till de bolag som uttalat vinstambitioner hör bioteknikföretaget Moderna therapeutics. Bolaget har som Läkemedelsvärlden berättat ett rna-vaccin mot covid-19 i fas III. Moderna sade nyligen till CNBC news att deras vaccin kommer att kosta 32-37 dollar per dos för dem som köper lägre volymer, vilket ändå kan innebära miljontals doser. Men bolaget för också förhandlingar om avtal om större volymer för lägre priser.

Även läkemedelsföretagen Pfizer och Merck, som båda är på prekliniskt stadium med sina kandidater, har enligt Reuters sagt att de vill tjäna pengar på ett eventuellt covid-19-vaccin. Pfizer och bolaget BioNTech har båda gjort avtal med den amerikanska regeringen om potentiella vaccinordrar för 19,50 dollar per dos.

Accepterar nollvinst under pandemin

Samtidigt har Astrazeneca och Johnson & Johnson gått ut med att de enbart siktar på att täcka sina egna kostnader för vaccinutvecklingen så länge pandemin pågår. Här hamnar då priserna på ett par dollar per dos.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström med drygt 30 års erfarenhet av läkemedelsbranschen säger till Dagens nyheter att det är mycket ovanligt att prissättningen varierar på detta sätt.

– Nu går två stora bolag ut och säger att de inte ska göra vinst under pandemin samtidigt som andra bolag säger de har priser mer i likhet med andra vacciner på marknaden. Det är nytt, jag kan inte påminna mig om att jag har sett det här tidigare.

Han konstaterar också att samtliga de hittills nämnda priserna på covid-19-vacciner ligger under de dyraste priserna på vacciner mot andra sjukdomar. Han menar att läkemedelsbolagen överlag inte vill bli beskyllda för att dra nytta av pandemin:

– De vill uppfattas som ansvarsfulla och inte riskera att få kritik.

EU-avtal med Astrazeneca

Astrazeneca som tillsammans med Oxford university också har en vaccinkandidat i fas III slöt nyligen ett första vaccinavtal med EU. Astrazeneca uppger att vaccinet kan vara klart i slutet av 2020. EU är med och finansierar utvecklingen av vaccinet och får samtidigt rätt att köpa ett visst antal doser.

Enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen innebär avtalet att EU kommer att köpa in 300 miljoner doser av Astrazenecas vaccin när det är godkänt. Det finns också möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser.

Doserna kommer att fördelas mellan EU-länderna efter folkmängd. Till vissa låg- och medelinkomstländer kommer EU-kommissionen att donera vaccindoser.

Kommissionen förhandlar om liknande avtal även med flera andra vaccinutvecklare.