En systematisk jämförande studie sammanställde tidpunkterna då 41 olika cancerpreparat blev godkända i Europa, Kanada och USA. Resultaten presenterades på fredagen vid cancerkonferensen ESMO i Madrid.
I genomsnitt fick cancerläkemedlen godkännanden i USA av FDA sex månader tidigare än i Europa och drygt sju månader före Kanada. Behandlingarna kan innebära att överlevnaden för patienterna förlängs, menar forskarna.
För blodcancerpreparatet azactidin dröjde det ytterligare 55.8 månader innan ett europeiskt godkännande kom jämfört med i USA.
En annan ytterlighet såg man för cabazitaxel som används mot prostatacancer där FDA gav klartecken redan 17 dagar efter ansökan. I Europa och Kanada tog detta mer än 11 månader.
– Det måste ske en dialog mellan industrin, tillståndsgivare, patientföreningar, forskarsamhället och kliniska onkologer om hur vi kan minska tiden för godkännanden och även försäkra oss om att läkemedelen är säkra att använda, säger en Sunil Verma, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.
I en kommentar till studien säger professor David Cameron från Edinburgh Cancer Research Centre att de regionala skillnaderna beror på byråkrati snarare än medicinska och vetenskapliga orsaker.