Under de första två månaderna 2022 ökade antalet rapporterade fall av mässling i världen med 79 procent jämfört med samma period året innan. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, och Unicef beror detta bland annat på att flera vaccinationsprogram för barn har uteblivit på grund av covid-19-pandemin. Organisationerna varnar nu för allvarliga utbrott av sjukdomar som kan förebyggas med vaccin.
– Covid-19-pandemin har lett till att vaccinationsprogram har avbrutits då sjukvården har varit överbelastad och vi ser nu att dödliga sjukdomar som till exempel mässling ökar. För många andra sjukdomar kommer effekten av utebliven vaccinering att märkas i årtionden framöver, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör på WHO, i ett pressmeddelande.
Risk för utbrott av mässling extra stor just nu
Totalt rapporterades över 17 300 fall av mässling i världen i januari och februari i år. Motsvarande siffra för 2021 var 9 665. Eftersom mässling är en väldigt smittsam sjukdom tenderar antalet fall att öka snabbt när vaccinationsnivåerna sjunker, skriver WHO och Unicef.
De länder som har rapporterat flest mässlingsfall de senaste tolv månaderna är Somalia, Jemen, Afghanistan, Nigeria och Etiopien. Enligt WHO och Unicef är otillräcklig vaccintäckning den största orsaken till utbrott av sjukdomen.
Organisationerna poängterar att risken för utbrott av sjukdomar är extra stor just nu då restriktioner för covid-19-pandemin har tagits bort och människor återgår till ett mer normalt liv med fler sociala kontakter. Dessutom är miljontals människor på flykt på grund av konflikter och kriser i länder som till exempel Ukraina, Etiopien, Somalia och Afghanistan, vilket också ökar risken för sjukdomsutbrott.
57 vaccinationskampanjer uppskjutna
År 2020 gick 23 miljoner barn miste om grundläggande barnvaccinering inom rutinsjukvården. Det är 3,7 miljoner fler barn än året innan och det högsta antalet sedan 2009.
I nuläget är 57 vaccinationskampanjer fortfarande uppskjutna på grund av covid-19-pandemin. Detta påverkar över 200 miljoner människor, varav de flesta är barn.
När det gäller just mässlingsvaccinering handlar det om 19 uppskjutna kampanjer vilket sätter 17 miljoner barn i risk för att drabbas av mässling på grund av utebliven vaccinering.
Enligt WHO och Unicef behövs nu så kallade catch up-kampanjer för att komma i kapp med vaccineringen.