ALI MIRAZIMI I LÄKEMEDELSPODDEN
Han tar fram stoppmedicin mot covid
Virusforskaren Ali Mirazimi arbetar med ett läkemedel som ska hindra covidviruset från att få fäste i lungorna. Foto: KI/Istock

Han tar fram stoppmedicin mot covid

Virusforskaren Ali Mirazimi arbetar med en stoppmedicin mot covid. ”Vi lurar viruset”, berättar han i premiäravsnittet av Läkemedelspodden.

13 dec 2023, kl 11:00
0

Virusforskaren Ali Mirazimi arbetar med en stoppmedicin mot covid. Det berättar han i premiäravsnittet av Läkemedelspodden som släpps idag. Klicka här för att lyssna på podden.

Läkemedelspodden är en ny satsning från Läkemedelsvärlden som görs i samarbete med Apotekarsocieteten.

Det antivirala läkemedlet Ali Mirazimi och hans kollegor utvecklar kallas APN01.

Läkemedlet fungerar genom att blockera vissa receptorer som viruset fäster vid. På så sätt hindras viruset från att få fäste i lungorna.

– Det lurar viruset, säger Ali Mirazimi i Läkemedelspodden.

Inget covidvaccin skyddar helt

Även om dagens covidvacciner är bra så är de inte heltäckande.

– Inget vaccin ger ett 100-procentigt skydd, konstaterar Ali Mirazimi.

Därför behövs bättre läkemedel mot covidvirus och andra smittor, framhåller han.

– Äldre får svagare skydd av vaccin och kan eventuellt bli jättesjuka även om de är vaccinerade mot covid, en del kan till och med gå bort.

– Sen kan många inte ta vaccinet av medicinska skäl och andra vill inte ta covidvaccin. Men vi måste skydda dem också, vi måste skydda alla, säger han i Läkemedelspodden.

Stoppmedicin mot covid

Medicinen APN01 kan ges som dropp eller andas in.

– I första hand är det tänkt att läkemedlet ska ges som en kur medan man ligger inne på sjukhus. Patienten får inhalera medicinen. Så småningom kanske läkemedlet blir som en astmamedicin, som patienten kan ta med och använda hemma.

Han och kollegorna i projektet MAD-COV2 EU som forskar på det nya antivirala läkemedlet har visat att ACE2-receptorn är betydelsefull för sars-cov-2 som orsakar covid.

ACE2-receptorn finns i till exempel lungor och njurar. Viruset använder receptorn för att ta sig in i våra celler.

Läkemedlet lurar covidviruset

Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat har forskarna testat läkemedlet i både provrör och hos människor.

Läkemedlet APN01 härmar ACE2. Viruset binder sig till läkemedlet i stället vilket minskar virusets invadering av cellerna. APN01 har visat sig ha denna skyddseffekt i mänsklig vävnad, enligt en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell.

– Tanken är att lura viruset. Läkemedlet gör att viruset stoppas istället för att ta sig in i våra celler.

Kan hjälpa även mot andra virus

Enligt en studie publicerad i tidskriften Embo molecular medicine har läkemedlet visat sig kunna stoppa alla hittills kända varianter av sars-cov-2.

Forskarna har visat att läkemedlet kan hämma alla kända och framtida stammar av covidviruset, som alpha, beta, gamma, delta, och omikron.

Forskarna tror att metoden kan användas även på andra virus, så länge som de använder ACE2-receptorn för att infektera våra celler.

Kan ges som en inhalationskur

Läkemedlet har testats på människa i droppform. Men Ali Mirazimi och hans kollegor tycker att de inte fick tillräckligt gott resultat av den behandlingen.

– Det var kanske inte bästa sättet. Dessutom får behandlingen inte komma in för sent. Om människor är väldigt sjuka i covid och nära döden är inflammationen ett större problem, inte viruset i sig.

Han och de andra forskarna vill nu pröva läkemedlet på personer med covid, men då i inhalationsform.

– Tanken är att ge det som en kur, att patienter får inhalera läkemedlet medan de ligger på sjukhus. Men så småningom kanske det kan bli som en astmamedicin patienten kan ta med och använda hemma.

Nu är det svårare att få forskningspengar

Fas I-studien är färdig och forskarna vill börja med en fas II-studie med patienter.

Men nu är det svårt att få tag på både patienter och forskningspengar.

– Idag, när vi inte har en så stor pandemi, är det svårt med tillgången till patienter. Och framförallt behöver vi investerare som vill satsa på det här. Det kan ta längre tid, berättar han i Läkemedelspodden.

Pengarna forskarna hittills fått från anslagsgivare räcker inte för att göra de kliniska studier som behövs, enligt Ali Mirazimi.

– De här kliniska studierna är extremt dyra att göra. Det behövs i stort sett ett företag som är med och sponsrar, någon med mycket muskler som tycker att det är spännande och vill satsa på det här.

De har inte gett upp sin idé

Men Ali Mirazimi och hans kollegor lägger inte ner sitt projekt. Det går fortfarande framåt. Men i långsammare takt.

– Vi tänker ta det här konceptet vidare, säger han.

Enligt Ali Mirazimi har läkemedlet stor potential, även för andra virussjukdomar.

– Vi tror att man kan använda det här som plattform för att behandla fler virusinfektioner.

Men akuta virusinfektioner är komplexa att behandla, förklarar han.

– Många av de covidsjuka patienternas symtom beror på inflammationen som viruset orsakar, och inte på viruset i sig. Därför måste vi nu hitta ett sätt att bekämpa både viruset och inflammationen.

Kommande pandemier kräver bred forskning

Ali Mirazimi efterlyser en bred forskningssatsning inför kommande pandemier.

Han är, precis som majoriteten av alla andra experter, helt säker på att det kommer en ny pandemi. När vet ingen.

– Det kan dröja fem år. Det kan dröja tjugo år. Förhoppningsvis dröjer det tjugo år, och att det är ett virus vi känner till sen tidigare.

Nu cirkulerar sju coronavirus bland människor som vi känner till. Några av dem orsakar bara förkylningssymtom.

Få trodde sars-cov-2 skulle bli en pandemi

Innan världen drabbades av pandemin sars-cov-2 skulle nog många forskare och experter satsat en slant på att nästa pandemi skulle bli en influensa.

– Vem kunde ha trott att just coronaviruset skulle slå till? De flesta trodde att det skulle bli influensa, även jag. Istället fick vi sars-cov-2 som är nytt för människan, säger han.

– Man kan titta i kristallkulan, men det den säger blir fel. Man måste vara beredd. Vi kan få beredskap inför kommande pandemier genom att ha en bred forskningsfront, där vi forskar mot olika saker, säger Ali Mirazimi i första avsnittet av Läkemedelspodden som släpps idag.

Forskar om flera olika virus

Ali Mirazimi har många olika uppdrag. Han är bland annat forskare vid Statens veterinäranstalt, SVA, adjungerad professor vid Karolinska institutet och expert hos Folkhälsomyndigheten.

Han arbetar inte enbart med coronavirus, utan forskar fram behandlingar mot olika slags virus.

Ali Mirazimi leder bland annat ett EU-finansierat fyraårigt projekt för att utveckla ett vaccin mot Krim-Kongovirus.

Arbetar med Nobelpristagare

I projektet ingår numera också Drew Weissman som fick årets Nobelpris för sin forskning som ledde fram till mRNA-vaccin mot covid.

– Kul att det är en pristagare som inte bara är effektiv och lätt att jobba med utan också en som är både trevlig och underhållande, säger Ali Mirazimi i ett pressmeddelande från SVA.