Det är stora kostnadsökningar inom framför allt onkologi och reumatologi som gör att sjukhuset har ett underskott på sina läkemedel om cirka 30 miljoner kr i år och på mellan 40 och 50 miljoner kronor för 2007. För 2006 ligger underskottet på 14-15 miljoner kr för läkemedel inom cancervården. Inom reumatologi ligger underskottet på ungefär samma nivå.
– Anledningen är att det saknas avtal om finansiering inom många områden, bland annat onkologi och hjärtakärl. Vi kan inte använda pengar som vi inte har, säger sjukhuschefen Bent Christensen.
Samtidigt säger han att läkemedel som redan används i klinisk praxis är indirekt accepterade att använda, trots att avtal saknas. Stoppet handlar alltså om nya godkända läkemedel. För dem måste det finnas ett avtal mellan verksamhetschefen och sjukhusledningen om hur de nya läkemedlen ska finansieras, innan de kan förskrivas på sjukhuset.
Men att det skulle handla om att sätta sig över läkarnas fria förskrivningsrätt håller Bent Christensen inte med om.
– Det är alla läkares ansvar att tänka både på patientens bästa och på avdelningens ekonomi. Om man som läkare inte respekterar den budget som finns påverkar man den prioritering som finns i patientbehandlingen.
Samtidigt betonar Bent Christensen att det är upp till verksamhetscheferna att i god tid ta upp förnyade budgetdiskussioner om nya läkemedel som är på gång att godkännas.
– Finns det en klar medicinsk indikation och nytta med ett läkemedel ska vi använda det, säger han.
Bent Christensen får nu vända sig till politikerna i Region Skåne och äska mer pengar för årets läkemedelsnota. Trots underskottet lovar han att inga patienter inte ska få den behandling som de behöver.