Stockholmsläkare kryssar oftast på recept

Läkemedelsverket påpekande att läkare kan neka utbyte om det finns medicinska skäl verkar inte påverka förskrivarna. Antalet kryssade recept har inte förändrats.

17 nov 2006, kl 15:36
0

Antalet recept där förskrivaren markerat att utbyte mot billigaste produkt inte får ske har legat stabilt på strax under två procent sedan 2004. Det är en liten minskning sedan reformen infördes hösten 2002, trots att det höjts kritiska röster mot att många byten kan vara förvirrande för vissa patienter.

Hösten 2005 påpekade Läkemedelsverket speciellt att förskrivare har möjlighet att neka utbyte. Utifrån de frågor och kommentarer Läkemedelsverket får verkar det som möjligheten många gånger inte används, menade myndigheten.

Viktigt för följsamheten

Som ett exempel anger man att det kan vara medicinskt motiverat att inte byta produkt när det handlar om äldre patienter som kan ha svårt att känna igen sina läkemedel eller känner oro för att en utbytt tablett innebär fler biverkningar.

– Vår bedömning är att man inte ska byta när det är viktigt för följsamheten, säger Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket.

Om ett par procents kryssade recept är mycket eller lite kan hon inte uttala sig om.

– Men vi har velat lyfta fram möjligheten, eftersom vi får en del mail och telefonsamtal om detta.

Det verkar dock inte som det har påverkat läkares benägenhet att markera på recepten.

Stockholmsläkarna är de som kryssar mest, lite drygt tre procent av recepten i länet är kryssade. Bland läkemedelssubstanser ligger substansen karvedilol i topp med drygt 12 procent kryssade recept.