Stockholms läns landsting söker nu komma överens med läkemedelsföretagen om en informell lösning som ska göra det möjligt för landstinget att starta massvaccineringen, trots att upphandlingen inte är klar.
? Vi är mycket angelägna om att komma igång. För flickornas skull får det inte dra ut längre på tiden, säger Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholms läns landsting.
Vad han hoppas på är en lösning som de två konkurrenterna accepterar i väntan på att den nationella upphandlingen avgjorts i förvaltningsrätterna.
Förhandlingen kommer bara att gälla Stockholms läns landsting.
? Men kommer vi överens med företagen, så informerar vi övriga landsting och sedan är det upp till varje landsting om de vill gå samma väg.
Henrik Almkvist har inte diskuterat det här med övriga landsting, men säger att han vet att många funderat över frågan.
Det bekräftar till exempel Mikael Svensson, enhetschef för läkemedelsgruppen i Östergötland.
? Frågan har aktualiserats av politikerna som bett oss se över om det fanns någon möjlighet för oss att gå före. Visserligen har den nationella upphandlingen kraschat två gånger nu, men våra upphandlingsjurister menar att det är för stora risker förknippade med att sluta ett eget avtal. Till exempel att det skulle komma skadeståndskrav.
Vad Stockholms läns landsting hoppas på är att man ska finna en överenskommelse, även om det rent juridiskt inte finns något lagutrymme. Samtidigt är initiativet också ett sätt att sätta tryck på förvaltningsrätten att snabba på sin process.
? Vi hoppas att förvaltningsrätten snabbt ska komma till ett avgörande och att det sedan inte blir fler överklaganden, säger Mikael Svensson.
? För att sedan snabbt vaccinera flickorna planerar vi för att låta också privata vaccinatörer och till exempel privata gynekologer, förutom skolhälsovården och vårdcentraler, vaccinera.
Mardrömsscenariot är, säger Mikael Svensson, att upphandlingen måste göras om en tredje gång.
? Då kan jag nog tycka att man bör lämna den här nationella upphandlingen.