Stina Carlsson har möjlig lösning för torra ögon

Miljontals människor världen över lider idag av ögontorrhet och den behandling som finns idag är mycket bristfällig, säger Stina Carlsson.Tillståndet gör att man hela tiden känner irritation i ögonen och har en känsla av sand eller skräp under ögonlocken. Förutom att det är påfrestande är det också farligt för ögat på sikt. Orsaken till problem […]

3 nov 2011, kl 15:09
0

Miljontals människor världen över lider idag av ögontorrhet och den behandling som finns idag är mycket bristfällig, säger Stina Carlsson.
Tillståndet gör att man hela tiden känner irritation i ögonen och har en känsla av sand eller skräp under ögonlocken. Förutom att det är påfrestande är det också farligt för ögat på sikt. Orsaken till problem med torra ögon kan vara alltför låg produktion av tårvätska från tårkörteln. För att det ska kunna förbättras långsiktigt krävs stimulans av tårkörtelsekretionen och Stina Carlssons forskning visar att de kroppsegna molekylerna adenosin och acetylkolin kan vara en del av lösningen.
– På tårkörtelcellerna finns det receptorer för adenosin och stimulering av dessa receptorer ger en ökad tårvätskeproduktion. Särskilt stor blir effekten av adenosin tillsammans med acetylkolin. Om man kan få reda på mer om vilka mekanismer som aktiveras inuti tårkörtelns celler när de stimuleras kan också effektivare och mer direktverkande läkemedel tas fram, säger hon.

Att stimulera tårkörtelcellerna är en metod som skulle hjälpa vid den typ av ögontorrhet som har en patologisk bakgrund som många av de autoimmuna sjukdomarna har. Det är till exempel Sjögrens syndrom, reumatiod artrit och SLE. Ögontorrhet som orsakas av kontaktlinser liksom dataögon beror mer på att ögats yta påverkas.
– För att behandla sådan ögontorrhet finns det många olika sorters ögondroppar idag beroende på vilken typ av symtom man har. Gemensamt är att de ger hjälp för stunden men de påverkar inte den underliggande orsaken.

Stina Carlsson kommer nu att forska vidare och hoppas att något läkemedelsföretag nappar på iden och vill utveckla ett läkemedel som påverkar tårkörtelns celler.
– Problemet med existerande läkemedel som innehåller adenosin är att de påverkar hela kroppen och att behandla med dessa skulle ge stora systemiska effekter på hjärtat och hjärnan som inte är önskvärda. Det man skulle behöva är att hitta en salva eller någon typ av ögondroppe som skulle kunna verka lokalt på tårkörteln.