Att statiner har en god effekt på sjuklighet och dödlighet är numera oomtvistat. Men frågan är om dessa läkemedels kolesterolsänkande egenskaper är hela svaret på varför statinerna är effektiva.
Statiner inhiberar 3-hydroxy-3-metylglutaryl-coenzym A (HMG-CoA)-reduktas och därmed blockeras ett steg i kolesterolsyntesen. När statiner är närvarande minskar produktionen av lipoprotein i levern vilket i kombination med ökat uttryck av receptorer för LDL-kolesterol resulterar i en minskning av kolesterolhalten i plasma.
En intressant iakttagelse i statinstudier är att den positiva effekten uppstår tidigare än om effekten enbart beror på att aterosklerotiska plack tillbakabildas. Tillbakabildning av plack syns först efter fyra års behandling med statiner.
Ihopslagna data från fyra pravastatinstudier tyder dessutom på att reduktionen i hjärtkärlkomplikationer mer tydligt är kopplad till intaget av pravastatin, än till en reduktion av mängden LDL-kolesterol i plasman.
När blodkärlens endotel inte fungerar som avsett kan det både bero på men även orsaka, ateroskleros. Avvikande funktion kan återställas med statiner.
Tillväxten hos aterosklerotiska plack är förknippad bland annat med att LDL-kolesterol, monocyter och T-celler och glatt muskulatur infiltrerar intiman. Makrofager konsumerar LDL och bildar skumceller. Plötsliga skador kan uppstå när fettrika plack rupturerar. Statiner eller annan blodfettssänkande terapi kan öka stabiliteten i de aterosklerotiska placken.
Kolesterol är en central beståndsdel för bildandet av cellmembran och cellers tillväxt och nybildning. Utöver att blockera kolesterolsyntesen blockerar statiner även andra metaboliter i mevalonsyrans omsättning, som behövs för cellernas tillväxt.
Glatta muskelcellers invandring in och utbredning i intiman kan spela en viktig roll när en artärskada inträffar, inklusive restenos efter ballongvidgning. Simvastatin, fluvastatin och lovastatin i terapeutiska koncentrationer har i provrör inhiberat tillväxt av glatt muskulatur och hindrat förtjockning av intiman i djurförsök.
Dock är det fortfarande oklart vilken klinisk relevans detta fynd i labmiljö har. Studier där statiner gavs efter ballongvidgning var en besvikelse; de hindrade inte uppkomsten av nya stenoser. n
Drugs 1998;56 (4):517?22