Patienter med diabetes har förhöjd risk att utveckla hjärt- kärlsjukdomar, risknivån brukar jämställas med personer som redan haft en hjärtinfarkt. Behandling med statiner är en viktig åtgärd för att minska risken, och effekten har visats i tidigare studier. Men en sammanslutning av forskare som kallas CTT, cholesterol treatment trialists collaborators, ville gå vidare och försöka ta reda på om statinbehandling är lika effektiv för patienter med diabetes som patienter utan diabetes, och om nyttan med statiner skiljer sig beroende på vilken typ av diabetes patienten har, patientens lipidvärden, eller andra faktorer.
För att få svar på sina frågor utförde forskargruppen en metaanalys som omfattade 18686 personer med diabetes och 71370 personer utan diabetes som ingått i 14 randomiserade prövningar av effekten av sänkt LDL-kolesterol med statinbehandling. Patienterna följdes i genomsnitt i 4,3 år.
Studien, som publiceras i veckans nummer av Lancet, visar att statiner förebygger allvarlig hjärt- kärlsjukdom hos personer med diabetes, och att effekten var jämförbar med effekten hos personer utan diabetes. Analysen visar att mortaliteten sänktes med 9 procent för varje mmol/L sänkning av LDL-kolesterolet i diabetesgruppen. Motsvarande siffra för personer utan diabetes var 13 procent för varje mmol/L sänkning.
Den relativa risksänkningen var densamma oavsett ålder, kön och tidigare förekomst av kardiovaskulär sjukdom. Efter fem år var det 42 färre fall av allvarliga hjärt- kärlhändelser per 1000 statinbehandlade diabetiker.
Forskarna drar slutsatsen att de flesta patienter med diabetes borde behandlas med statiner om det inte är så att deras risk är mycket låg, till exempel barn, eller att behandling vore olämpligt, till exempel under graviditet.
De tillägger även att förutom läkemedelsbehandling är det viktigt att inte glömma vikten av livsstilsförändringar som att sluta röka, äta hälsosamt och motionera regelbundet.
Studiens resultat är övertygande, skriver professor Bernard M Y Cheung från University of Birmingham, Storbritannien, i en kommentar till artikeln som publicerats i samma nummer av tidningen.
Men noteras bör att ett antal studier som inte visat samma stora nytta med statiner inte fanns med i metaanalysen, till exempel studierna 4D, ASPEN och CORONA. Inte heller mindre studier, opublicerade studier eller studier som publicerats på andra språk än engelska, kommenterar han.
Beslut om behandling bör heller inte baseras på relativ risk, utan patientens absoluta risk för hjärt- kärlsjukdom, skriver Bernard M Y Cheung, som inte anser att det är läge att ändra några behandlingsriktlinjer i nuläget.