Statinbehandling bör följas noga enligt brittisk forskning

Personer som får kolesterolsänkande statiner löper högre risk att
drabbas av nedsatt leverfunktion, njurskador och muskelsvaghet. Det
menar brittiska forskare som manar till försiktighet med förskrivningen.

21 maj 2010, kl 13:52
0

Ett nytt inlägg i debatten om riskerna kontra fördelarna med statiner kommer från brittiska forskare. Den här gången är en grupp från universitetet i Nottingham som i en kohortstudie har tittat på data från två miljoner britter. Deras slutsats som publicerats i en artikel i British Medical Journal, är att de som tar statiner i högre utsträckning drabbas av problem som nedsatt njurfunktion, leverproblem och muskelsvaghet, så kallad myopati och starr.

Forskarna samlade data om patienter mellan 30 till 84 år från 368 läkarmottagningar. Av de två miljoner som ingick hade 11 procent nyligen börjat statinbehandling.  Cirka 71 procent av dessa hade fått simvastatin förskrivet, 22 procent atorvastatin, och cirka 7 procent antingen pravastatin, rosuvastatin eller fluvastatin.

På den positiva sidan fann den att om 10 000 kvinnor med hög risk för hjärt-kärlsjukdom behandlades med en statin, drabbades 271 färre av hjärtsjukdom och 8 procent färre av cancer i matstrupen än de som inte behandlades. Men på den negativa sidan de att statinbehandling ledde till 74 extra fall av medsatt leverfunktion, 23 av akut njursvikt, 39 av myopati och 307 extra fall av starr. Alla förhöjda risker försvann 1 till 3 år efter avslutat behandling.

För män var siffrorna liknande men med en högre andel som drabbades av myopati. Forskarna skriver att de patienter som inlett statinbehandling i genomsnitt var äldre än de som inte gjort det och att de också av naturliga skäl hade en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Att de på grund av sin statinbehandling med stor sannolikhet gör fler läkarbesök och att deras besvär i till exempel njurar och lever därför uppmärksammas i högre grad. Biverkningarna var liknande för alla typer av statiner med undantag för leverproblem där risken var högre för fluvastatin.

Forskarna såg ingen koppling mellan statinerna och ökad risk för Parkinsons, reumatism, blodproppar, och flera cancerformer. Däremot tar den inte upp den ökade risken för diabetes som visats i tidigare studier.

Slutsatsen forskarna bakom studien skriver att statinbehandling många gånger är bra men att både förskrivare och patienter bör vara medvetna om riskerna och väga dessa mot varandra i varje enskilt fall. Det menar också att det är av stor vikt att patienter som står på statiner noga följs upp.