Ursprungligen var tanken att landstingen redan 1998 skulle ha övertagit ansvaret för läkemedelskostnaderna. Senaste budet var att reformen skulle ha genomförts från och med i år.
Men i det avtal som nyligen skrivits på skjuts detta åter på framtiden. Här slås istället fast att staten och landstingen ska ha ett fortsatt gemensamt ansvar för notan.
Åtminstone till våren 2004 då parterna träffas igen för att träffa en överenskommelse om landstingens ersättning från och med 2005.
Statens tolkning
? I de skrivningar som finns har man talat om ett nytt ersättningssystem. Men att landstingen ska ta över kostnadsansvaret har hela tiden varit statens tolkning, säger Marianne Boivie, projektledare på Landstingsförbundets läkemedelsenhet.
Så även om det varit riksdagens och regeringens linje är det inte något som man från landstingens sida sett som självklart.
? För landstingen är det omöjligt att härbärgera kostnaden för läkemedelsförmånen inom ramarna för det generella statsbidrag som utgår till sjukvården.
? Vad vi hela tiden fört fram är att om vi ska ha kostnadsansvar måste vi också kunna påverka kostnaderna, säger Marianne Boivie som är en av de från landstingsförbundets sida som förhandlat fram det nya avtalet.
Därför är hon nöjd med att det i den nya överenskommelsen slås fast att landstingen ska ges ett betydande inflytande i den av utredaren Olof Edhag föreslagna
Läkemedelsförmånsnämnden
som i framtiden ska fatta beslut kring vilka läkemedel som ska subventioneras.
I det avtal som nu skrivits på får landstingen 56,1 miljarder kronor. För kostnader som överskrider det beloppet ska en slutreglering ske våren 2005.
De första 1,5 miljarderna som läkemedlen kostar utöver den avtalade summan står landstingen för.
Mellan 1,5 och 3 miljarder betalar landstingen 25 procent. Mellan 3 och 5 miljarder betalar de 50 procent och för alla kostnader över 5 miljarder 75 procent. Något tak finns inte i avtalet.