Trots att inte alla av de 150 apotek som ingår i den statliga småföretagarlösningen Apoteksgruppen är sålda är projektchefen Claes Kjellander inte orolig.
– Vi skriver flera kontrakt i veckan och den första omgången köpare är inte ens klara än. När vi sedan startar den andra försäljningsomgången tror jag de flesta apotek kommer att säljas till pris vi kan godta, säger han.
Den 4 juni togs det första apoteket i Apoteksgruppen över av en småföretagare. Med uppehåll för semester kommer övertaganden att ske kontinuerligt fram till omkring oktober. För entreprenörer som redan juni 2009 började fila på sina affärsplaner börjar väntan kännas lång.
– Budprocessen drog ut på tiden och flyttades från januari till mars och det var påfrestande med all väntan. Jag fick besked om att allt var klart i april och nu vill jag gärna ta över så fort som möjligt, men det blir i augusti. Men överlag har processen varit seriös och bra, säger Harald Bargsten som ska ta över apoteket Kärra i Hisings Kärra.
På Farmacevtföretagarna är detaljerna för samarbetet med Boots ännu inte klara. Sedan de båda annonserade sitt samarbete i januari har rekryteringen av entreprenörer gått in i ett slutskede och i mitten av juni väntas man kunna presentera några. Men fortfarande är mycket kring formerna för samarbetet oklart även om det enligt Sverker Littorin, styrelseordförande i Farmacevtföretagarna, handlar om detaljer.
När ett slutgiltigt avtal kommer att tecknas med Boots kan man inte säga. Men några ansökningar är redan inlämnade till Läkemedelsverket.
Vad gäller Apoteksgruppen har de beslutat att börja med den så kallade it-övergångslösning från Apoteket AB. Systemet måste bytas ut innan årsskiftet, men till vad är inte klart. Apoteksgruppen har också tecknat avtal med Cross Pharma för leverans av ett hundratal receptbelagda läkemedel.
Harald Bargsten tillhör en ovanlig skara då han kommer att ta över ett apotek som han varit apotekschef för. Det gjorde att han vågade satsa, han visste precis vad apoteket omsätter och hur mycket han var beredd att betala för det.
– Jag funderade även på Farmacevtföretagarnas koncept. Det lockade för jag tror att det ger mer frihet för den enskilde företagaren. Med det blir också mer riskfyllt. Hade jag varit yngre hade jag nog satsat på dem istället. Nu är det som att jag har betalt 99 procent av verksamheten men jag styr inte alls över lika många procent, säger han.