Start för öppen statistik om miljöfarliga läkemedel
Foto: Istock

Start för öppen statistik om miljöfarliga läkemedel

E-hälsomyndigheten publicerar nu ny statistik om försäljningen av läkemedel med möjlig miljöpåverkan.

5 sep 2024, kl 08:31
0

Uppgifter om försäljning av miljöfarliga läkemedel är det senaste tillskottet i E-hälsomyndighetens öppna databas om svensk läkemedelsförsäljning.

– Miljöstatistik är efterfrågad och har potential att vara till stor nytta för samhället, säger Rebekka Persson, enhetschef på E-hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Öppna data-lagen styr

Den 1 augusti 2022 trädde den så kallade ”öppna data-lagen” i kraft. Den utgår från ett EU-direktiv som syftar till att offentliga aktörer ska se till att andra kan använda deras data.

E-hälsomyndigheten lever upp till den nya lagen genom att öppna en statistikdatabas på sin webbplats. Där kan vem som helst kostnadsfritt hämta data om försäljning av egenvårdsläkemedel, receptläkemedel, djurläkemedel, läkemedel som används inom vården samt numer alltså även läkemedelssubstanser med möjlig miljöpåverkan.

E-hälsomyndigheten kommer att utöka databasen med fler tabeller.

Ny statistik om miljöfarliga läkemedel

Den nya statistiken om försäljningen av miljöfarliga läkemedel spänner över perioden 2015-2023.

Enhetschef Rebekka Persson hoppas att den nya miljöstatistiken ska komma till nytta på olika sätt.

– Faktiska försäljningsdata för läkemedel kan exempelvis användas av forskare, regioner, myndigheter och reningsverk för att beräkna vilka halter av läkemedelsubstanser med möjlig miljöpåverkan som kan förväntas nå ut i miljön, exempelvis i våra vattendrag, säger hon i pressmeddelandet.

Övergripande statistik

Den öppna databasen innehåller dock inga uppgifter om försäljning av enskilda läkemedel.

Det handlar istället om statistik på en mer övergripande nivå. Man kan till exempel följa försäljningen av hudpreparat eller hjärt-kärl läkemedel, men inte specifika substanser eller produkter.

Just beträffande miljöfarliga läkemedel redovisas dock försäljningen av olika substanser.

Utredning om detaljstatistik

När det gäller statistik på substans- och produktnivå presenterade en statlig utredare i fjol ett slutbetänkande som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

Utredarens uppdrag var att öka tillgängligheten till sådan mer detaljerad statistik om receptläkemedel. Hon föreslog att man ska undanta alla läkemedel inom förmånen från den så kallade statistiksekretessen.

Många av remissinstanserna ansåg dock att undantaget bör gälla alla förskrivna humanläkemedel.

Betänkandet och remissvaren är under beredning inom socialdepartementet. I våras uppmanade Sveriges kommuner och regioner och Läkemedelsindustriföreningen i en gemensam skrivelse regeringen att skynda på det arbetet.