Stärker forskning om hur läkemedel används
Foto: Istock

Stärker forskning om hur läkemedel används

Läkemedelsverket och Uppsala universitet fördjupar sitt samarbete om läkemedelsepidemiologisk forskning.

17 sep 2024, kl 09:12
0

Annons

Läkemedelsverket och Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet ska förstärka sitt samarbete kring läkemedelsepidemiologisk forskning. Det förklarar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Parterna har tecknat en avsiktsförklaring. Den pekar bland annat ut några prioriterade forskningsområden. Några av dessa är vårdgivares följsamhet till behandlingsrekommendationer, patienters följsamhet till läkemedelsbehandling och hållbar läkemedelsanvändning. Ytterligare ett är studier av introduktion av nya läkemedel.

Stärker forskning om läkemedelsepidemiologi

Läkemedelsepidemiologisk forskning handlar, enkelt uttryckt, om att följa och analysera hur läkemedel används av vården, patienter och samhället och vilka effekter detta får. Läkemedelsverket beskriver det som “ett vetenskapligt område med fokus på socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar läkemedelsanvändning”.

Forskning om läkemedelsepidemiologi bedrivs vid flera lärosäten i landet och är bland annat ett av forskningsområdena vid Institutionen för farmaci i Uppsala.

Institutionen samarbetar sedan tidigare med Läkemedelsverket i olika forskningsprojekt. Det nya avtalet ska utveckla detta samarbete.

– Att vi nu expanderar vår samverkan med Läkemedelsverket kommer utan tvivel att generera nya intressanta idéer för framtida forskning, säger Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi vid Uppsala universitet, i pressmeddelandet.

Kan utveckla Läkemedelsverkets forskning

Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, menar att överenskommelsen kommer att bidra till att bättre ta till vara den forskningskompetens och de data som finns hos myndigheten.

– Läkemedelsverket har tillgång till specialistkompetens och stora mängder data, både från register och spontanrapportering. Potentialen för att utveckla och utöka analyserna inom registerstudier och signalvärdering är stor. Ett samarbete med Uppsala universitet är ett utmärkt sätt att utveckla vår forskning och därmed vårt bidrag till den svenska hälso- och sjukvården, säger hon.

Rickard Ljung, professor vid Läkemedelsverket, för fram liknande tankar:

– Vi har redan presenterat ett antal registerstudier om effekter av läkemedel och följsamhet till rekommendationer och läkemedelsbehandlingar. Nu får vi möjlighet att utveckla våra forskningsmetoder, och dela med oss av den kunskap vi har.