Spiral kan subventionera p-piller i framtiden

Det kan bli mindre ekonomiska skillnader mellan olika preventivmedel i framtiden. Kan man till exempel införa en avgift på kopparspiraler och använda dessa pengar för att subventionera p-piller? Det är en fråga som ingår i en utredning som ska presenteras vid årsskiftet.

24 aug 2005, kl 11:42
0

Kvinnor som använder kopparspiral som preventivmedel behöver inte betala, medan de som använder p-piller för att undvika graviditeter själva får betala sina läkemedel. Under senare år har även akut-p-piller blivit ett alternativ som fått ökat intresse efter att de senare blev receptfria den 2 april 2001.

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att följa upp och utvärdera användningen av olika preventivmetoder. En del av detta är att se om det finns orättvisor mellan olika metoder. En skillnad är mellan spiral och p-piller.

? En kvinna som vill ha en spiral insatt i livmodern får det utan kostnad medan en kvinna som använder p-piller får betala detta själv. Nu har vi dessutom sedan några år receptfria akut-
p-piller och regeringen ansåg att man behöver se över området, säger Anders Hedberg, utredare vid Enheten för uppföljning och utvärdering, hälso- och sjukvårdsavdelningen vid Socialstyrelsen.

? Vi ska bland annat fundera på vad som händer om man ändrar systemet. Kan man exempelvis ta ut en avgift för spiraler och använda dessa pengar för att subventionera p-piller? säger han.
Spiral används främst av äldre kvinnor av olika anledningar, medan p-piller oftare används av yngre.

Ett viktigt mål för folkhälsoarbetet är att försöka få ner abortfrekvensen. Där finns förhoppningen att mer lättillgängliga akut-p-piller kan minska antalet oönskade graviditeter och aborter inte minst bland tonåringar och yngre kvinnor. Enligt en aktuell brittisk studie finns dock ännu inget vetenskapligt stöd för den tanken.

? Visserligen är en abort numera ett säkert rutiningrepp, men det finns ändå starka skäl att försöka minska antalet aborter, säger Anders Hedberg.

Socialstyrelsen ska redovisa sin rapport senast vid årsskiftet 2005-2006.