SPANINGAR OM APOTEK OCH KLINISKA STUDIER
Spanare: ”Hål i huvudet”
Spanarna Magnus Lejelöv, Charlotte af Klercker och Björn Arvidsson livepoddade och framtidsfunderade med humor och allvar i Apotekarsocietetens bibliotek i går kväll. Foto: Anna Bäsén

Spanare: ”Hål i huvudet”

Att införa farmaceutiska tjänster utan krav på journalföring är poänglöst. Det tycker Magnus Lejelöv, apotekare och spanare.

21 maj 2024, kl 15:00
0

  • Den kontroversiella debatten om farmaceutiska tjänster och problemet med bristen på journalföring på apotek.
  • Viktiga miljökrav att ställa inför en klinisk studie och praktiska råd för bättre hållbarhet.
  • Förklaringen till varför apotekaren egentligen är en alkemist.

Det var ämnen som avhandlades när poddmakarna bakom Spanarna – jakten på det hälsosamma samhället livepoddade på plats i Apotekarsocietetens bibliotek igår kväll.

De spanare som framtidsfunderar i poddform en gång i veckan är apotekarna Magnus Lejelöv och Charlotte af Klercker samt den analytiska kemisten Björn Arvidsson.

Apotekarsocietetens sektion för kliniska studier arrangerade evenemanget.

Spanare om hållbarhet vid kliniska studier

Första spanaren var Charlotte af Klercker som är hållbarhetschef på Bioarctic. Hon delade med sig av sina och företagets erfarenheter om vad som är klokt att tänka på när det gäller hållbarhet vid kliniska prövningar.

Det handlar exempelvis om vilka krav man ställer på sin CRO, Contract research organization. CRO är bolag som utför de kliniska studier läkemedels- och medtechföretagen behöver göra för att få sina produkter godkända av myndigheterna.

– Ett av områdena är om man ställer krav på CRO att dokumentera sitt koldioxidavtryck? Hur väl dokumenteras det? Och hur får man det rapporterat till sig som företag?

Bra för både patienter och miljö

Annat som påverkar koldioxidavtrycket är exempelvis hur kliniska prövningssajter placeras geografiskt. Om man planerar så att avståndet för patienterna att åka dit minskas.

– Kan man kanske kombinera vissa mätningar så att man får mindre resor? Det är bra både för miljön och patienterna, säger Charlotte af Klercker.

Hur man transporterar studiematerial, med flyg eller lastbil, påverkar också koldioxidavtrycket.

Fråga hur bolaget hanterar avfall

Charlotte af Klercker framhåller också att det är värt att titta på hur man återvinner eller återanvänder kylsystem, om kylskåp är energisnåla och om förpackningar är materialbesparande.

– Och hur hanterar man avfall vid prövningssajten? Jag vet att i exempelvis USA finns det knappt någon återvinning. Det går till deponi eller bränns. Utbildar vi också lokalt om hur man jobbar med avfallshantering och ställer vi krav på CRO att de ska utbilda lokalt?

Spanare i en rap battle

Även om viktiga och allvarliga ämnen avhandlades fanns utrymme för skratt under kvällen.

Inte minst balansen yrkesmässigt bland poddspanarna, med två apotekare och en analytisk kemist, återkom som föremål för vänligt gnabbande. 

– För mig känns det här lite som en rap battle. Jag anar ju vad Björn (kemisten) kommer att komma någonstans, med att vi är två apotekare här och vi sitter på Apotekarsocieteten, säger apotekaren Magnus Lejelöv, som till vardags är säljchef på Pelago Bioscience.

Informationen från apoteken saknas

Magnus Lejelöv spanade om farmaceutens roll idag och i framtiden.

Han tar avstamp i diskussionerna på digitaliseringsmötet Vitalis i Göteborg. Där var infrastrukturen för informationsdelning inom svensk hälso- och sjukvården ett hett ämne.

– En del som det är tydligt att man inte tänkt på är informationen från apoteken. Förutom en sak: den nationella läkemedelslistan, konstaterar han och ger det långdragna listprojektet en liten känga.

– Det är ett projekt som har hållit på hur länge som helst och kostat hur mycket som helst, i både tid och pengar. Men nu ska det till slut implementeras, lite försenat, och successivt. Och det kommer att kosta relativt jättemycket.

Poänglöst ersätta inhalationsvägledning

Magnus Lejelöv lyfter debatten om de farmaceutiska tjänsterna som Läkemedelsvärlden rapporterat om i en rad artiklar.

– Apoteksföreningen har länge pratat om apoteken ska få betalt för tjänster som utförs på apotek. De har till och med fått TLV att utreda och pilota det hela.

Det första steget att införa farmaceutiska tjänster på svenska apotek, inhalationsvägledning, har varit högaktuellt den senaste tiden.

Satsningen orsakar kritik och debattartiklar, som Läkemedelsvärlden berättat om. Spanare Magnus Lejelöv tycker att de kritiker som sågar satsningen både har helt rätt och helt fel. Han instämmer i kritiken mot att apoteken inte för journal så att sjukvården får tillgång till informationen.

– Det som jag tycker är rätt är att det är poänglöst att ersätta sjukvård (insatser på apotek) som inte hänger ihop med systemet i övrigt.

– Vi börjar skapa en koppling till apoteken som vi gjort med nationella läkemedelslistan – men lägger inte till journalföring på apotek.

Viktig information stannar på apoteken

Det skapas väldigt mycket information på apotek som borde föras tillbaka till sjukvården, tycker Magnus Lejelöv.

– Allt bra – och det dåliga – som sägs på apotek stannar just där. Det flödar inte information över till primärvården som ju ska ta hand om patienten. Även om patienten då byter namn från kund till patient i en handvändning, säger han och fortsätter:

– Informationen och aktiviteterna är inte en del av paketet som läkaren eller sjuksköterskan ska använda i sina beslut om patienten.

Spanare kräver journalföring på apotek

Magnus Lejelöv argumenterar för krav på journalföring på apotek.

– Då blir det mer rimligt att vaccinera, testa blodtryck, klamydia och annat på apotek, om de är en del av hela vårdkedjan.

Det är en lösning för god och nära vård, menar han.

– Vill vi inte ha så mycket information som möjligt om patienten oavsett var den skapas? säger Magnus Lejelöv.

– Finns det inte en ruta för apoteken där de kan fylla i information? undrar spanarkollegan Charlotte af Klercker.

– Nej, det är det som är poängen. De får inte det. Vilket är helt hål i huvudet. När man börjar prata om att ersätta det (en insats) när det inte mäts blir det jättekonstigt, utbrister Magnus Lejelöv.

Ser apotekaren som alkemist

Kvällens sista spanare var Björn Arvidsson, verksamhetsledare vid Stuns life science. Han avrundar livepodden med en lite lättsammare spaning.

– För att skapa ännu mer spänning här i rummet skulle jag skulle symboliskt vilja säga att apotekaren sysslar med alkemi. Och innan ni blir för upprörda och vi får dålig stämning vill jag lyssnar på hela min spaning innan ni dömer.

Apotekaren är en guldmakare

Björn Arvidsson påminner om att alkemi handlar om att skapa guld.

– Varför ser jag då apotekaren som alkemist? Nej, det handlar inte om att framställa farmaci som pseudovetenskap. Utan det ligger en beundran i botten och en kommande komplimang.

Björn Arvidsson beskriver apotekarens roll så här:

– Jag ser apotekaren som en expert på att från enkla råvaror skapa något nytt som bidrar till stort värde genom att främja vår hälsa alternativt bekämpa ohälsa.