SÖS drar tillbaka ny förlossningsmetod

Södersjukhuset i Stockholm gick i mars ut med att man skulle införa en ny metod för att minska antalet långdragna förlossningar. Nu backar sjukhuset och säger att mer forskning behövs.

15 jun 2016, kl 07:30
0

Eva Wibert-Itzel. Foto: Torkel Ekqvist, Fotogruppen Södersjukhuset

I mars i år gick Södersjukhuset i Stockholm, SÖS, ut med att man skulle införa en ny metod för att minska antalet långdragna förlossningar. Men efter att landstingets metodråd i en ny rapport underkänt det vetenskapliga underlaget backar kliniken, skriver Läkartidningen.

Metoden som utvecklats av Eva Wiberg-Itzel, överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset, går ut på att mäta mjölksyra i fostervattnet. Genom att mäta mjölksyrahalten i fostervattnet med laktatprov, i de fall där förlossningen stannar av, får vårdpersonal information om värkarbetet och livmoderns status. I en tidigare intervju med Läkemdelsvärlden.se sa Eva Wiberg-Itzel  att förhoppningen med metoden var att kunna individanpassa förlossningarna mer och kunna fatta beslut om exempelvis kejsarsnitt i ett tidigare skede än i dag.

Metodrådet för Stockholms läns landsting och Gotland har i en HTA-analys, health technology assessment, kommit fram till att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för metoden, skriver Läkartidningen.

Eva Wiberg-Itzel menar att metodrådets slutsats kan bygga på missförstånd och att metoden inte ska användas för att minska antalet långdragna förlossningar, utan i stället bara om att ge information om hur livmodern mår.

– Det finns en stor studie på 3 000 kvinnor som man inte har tagit med över huvud taget, och likadant en studie där jag försökt behandla de här kvinnorna. Det finns också en experimentell studie som saknas, säger Eva Wiberg-Itzel till tidningen.

Nu har alltså Södersjukhuset beslutat att detta ska göras i studieformat i stället, men enligt Eva Wiberg-Itzel stämmer det inte riktigt. Hon menar att det pågått ett projekt sedan i höstas och att det kan vara svårt att skilja på vad som är ett projekt, när det är kvalitetskontroll och när det är forskning.