LÄKEMEDELSPODDEN OM LÄKEMEDEL OCH SOL
Vanliga mediciner kan ge dig solskador i sommar
Hudläkaren och läkemedelsexperten Maria Palmetun-Ekbäck gästar sommaravsnittet av Läkemedelspodden för att samtala med Läkemedelvärldens medicinreporter Anna Bäsén om hur vissa läkemedel är direkt skadliga i kombination med sol. De kan ge solskador, så kallat fototoxiska eller fotoallergiska hudreaktioner. Foto: Maria Bergman, Region Örebro län /Vindar Akat

Vanliga mediciner kan ge dig solskador i sommar

Hudläkaren Maria Palmetun-Ekbäck berättar om mediciner och solskador i nya Läkemedelspodden.

28 jun 2024, kl 12:30
0

Visste du att helt vanliga läkemedel kan ge dig solskador?

Sommaravsnittet av Läkemedelspodden bjuder på ett hett, brännskadehett, ämne.

Podden gästas av Maria Palmetun-Ekbäck som är expert på läkemedel som ibland skadar huden på olika vis när vi utsätter oss för av solens strålar.

Förutom att hon är hudläkare i Region Örebro län är Maria Palmetun-Ekbäck dessutom chef för läkemedelscentrum och ordförande i läkemedelskommittén Region Örebro län. Hon har också tidigare suttit i Apotekarsocietetens styrelse.

Vi samtalar om läkemedel man ska se upp med i samband med sol och vad man kan göra för att skydda sig.

Ger solskador lättare

De flesta av oss solhungriga svenskar längtar efter att få njuta av solens strålar i sommar.

Men det gäller att ha koll och se upp med solens strålar om man samtidigt tar vissa läkemedel.

Det händer nämligen att kombinationen sol och somliga läkemedel orsakar allvarliga hudskador, varnar hudläkaren Maria Palmetun-Ekbäck.

Och alla kan drabbas.

– Vissa läkemedel kan ju ge en förstärkt reaktion av solen. Även om man har bra pigment och egentligen tål solen bra så kan det blir lite stökigt om man har ett läkemedel och som gör att man reagerar starkare på solen. Det är bra att tänka på, säger Maria Palmetun-Ekbäck i podden.

Fototoxiska solskador vanligast

Faktiskt kan helt alldagliga mediciner; antibiotikum som Doxyferm (doxycyklin) och Ciprofloxacin (ciprofloxacin), urindrivande läkemedel som innehåller hydroklortiazid samt smärtstillande hudgeléer som Orudis (ketoprofen) och Voltaren (diklofenakdietylamin) skada din hud allvarligt när du utsätter dig för solens strålar.

Den allra vanligaste biverkan av läkemedel i kombination med sol heter fototoxiska hudreaktioner på läkarspråk.

– Den kan ge en förstärkt solbränna som gör ont och i värsta fall leda till att man får blåsor i huden. Inte en brännskada som på en spis men en solbrännskada, absolut, berättar hon.

Allergiska solskador

Den andra biverkan vissa läkemedel ger i kombination med sol kallas fotoallergiska hudreaktioner på läkarspråk.

– Då handlar det ofta om att man fått det här läkemedlet tidigare, kanske i samband med sol. Det som skiljer dem utseendemässigt åt är att den fototoxiska håller sig på de områden solen har lyst.

De här fotoallergiska reaktionerna är ovanligare.

 – Då vandrar den här hudreaktionen också utanför de områden där solen träffat. För då är det det immunoligiska i huden som är spelar in.

Tiden på dagen spelar ingen roll

Maria Palmetun-Ekbäck tror att vi generellt inte är tillräckligt medvetna om riskerna, i synnerhet när det gäller smärtläkemedel.

Hon avslöjar också oväntade fakta som att läkemedelsorsakade solskador faktiskt inte behöver påverkas av tiden på dagen. Normalt brukar ju vi få höra att man ska akta sig särskilt för solen under mitten på dagen.

– De flesta vet ju annars att det är före tre på dagen man ska vara försiktig. Så är det inte alltså.

Solskador av luriga läkemedel

Hud- och läkemedelsexperten berättar också vilka läkemedel som faktiskt kan orsaka skador tillsammans med sol en god tid efter att man slutat ta dem.

– De är riktigt luriga, konstaterar hon.

Maria Palmetun-Ekbäck ger också råd om hur man bäst ska skydda sig och vad man ska fråga sin läkare och apotekspersonal om sina läkemedel.

Kan vara bra att slopa läkemedlen

Hon förklarar också vilka som är de vanligaste läkemedlen som ger problem och när det är klokt att faktiskt låta bli läkemedel som gör dig solkänslig i sommar.

– Men prata alltid med din läkare innan du slutar med ditt läkemedel, uppmanar hon.

Så skyddar du dig mot solskador

Experten reder också ut vilken solkräm som skyddar bäst och vilka kläder som värnar din hud bäst mot solens strålar.

Det och mycket annat får du veta i sommarutgåvan av Läkemedelspodden.

Njut av sommaren, ha respekt för solen – och framför allt – kolla om dina läkemedel reagerar med sol!

Lyssna på tidigare avsnitt

Passa gärna på att lyssna ikapp på de tidigare avsnitten av Läkemedelspodden i sommar!

Du kan lyssna på Läkemedelspodden direkt i spelaren här ovan. Du hittar även Läkemedelspodden via LibsynSpotifySoundcloud, i din Iphone eller Android, och på andra ställen där poddar finns.

Vi på Läkemedelspodden önskar alla våra lyssnare en riktigt härlig sommar!