Solljus kan påverka nedbrytning av läkemedel

Kroppens förmåga att bryta ner läkemedelssubstanser kan variera med
årstiderna. Anledningen är att solljus tycks påverka reaktionerna.

9 mar 2011, kl 13:45
0

Det är en studie gjord av forskare vid Karolinska institutet som visat att nedbrytningen av läkemedel kan variera med hur mycket sol vi utsätts för. Resultaten, som publiceras i ett kommande nummer av Drug metabolism & disposition, bygger på data från patienter som behandlas med immunhämmande läkemedel efter till exempel organtransplantation.

Blodprov från dessa patienter kontrolleras kontinuerligt och totalt har forskarna gått igenom omkring 70 000 analysresultat. När proverna tagna under vintermånaderna jämfördes med de tagna under sensommaren visade det sig att koncentrationerna av substanser som takrolimus och sirolimus skilde de sig under året och återspeglade förändringar av kroppens nivåer av D-vitamin.

Forskarna tror att skillnaderna beror på att högre nivåer av D-vitamin ökar mängden av enzymet CYP3A4 som i sin tur bryter ner bland annat takrolimus och sirolimus.
– Om nedbrytningskapaciteten ökar krävs normalt högre doser för att få samma effekt av ett läkemedel. CYP3A4 är ansett som det viktigaste enzymet i kroppens läkemedelsomsättning och ett stort antal läkemedel kan beröras av fyndet, säger Jonatan Lindh, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Han påpekar också att mer forskning behövs för att säkerställa resultaten.