Socialstyrelsen avvisar SSRI som orsak till minskningen av självmord

Socialstyrelsen tror inte att användningen av SSRI-medel förklarar nedgången av självmord i verige de senaste decennierna. Något som dock Läkemdelsverket anser vara en trolig förklaring

23 mar 2004, kl 14:31
0

Annons

Att användningen av antidepressiva medel, speciellt SSRI-preparaten, skulle förklara att antalet självmord minskat i Sverige det senaste decenniet, avfärdas av Socialstyrelsen i en rapport om hälso- och sjukvården 2003.

En slutsats som inte delas av Läkemedelsverket som i sin biverkningsinformation om paroxetin skriver att "Det finns ett tydligt tidssamband mellan den ökade användningen av antidepressiva läkemedel, främst SSRI-preparat, och en minskning av antalet självmord i befolkningen".

Den uppfattningen stödjer Läkemedelsverket bland annat på docent Göran Isacssons studier. Han visar på ett tidssamband och menar att användningen av antidepressiva är den huvudsakliga förklaringen och att läkemedlen därmed räddat 2 500 liv på tio år.

Stark signal

– Det måste naturligtvis ses som en stark signal att självmorden gått ned i takt med att användningen av SSRI ökat, säger Barbro Gerdén på Läkemedelsverket.

Örjan Ericsson på Socialstyrelsen håller inte med.
– Det finns studier som visar på en positiv effekt, de som inte visar på någon effekt alls och studier som snarare antyder det omvända.

Stämmer inte på kön

När det gäller Sverige påpekar Örjan Ericsson att trenden var minskande för självmord redan under 1980-talet, innan SSRI-medlen lanserades.

– Även om minskningen blev brantare när de introducerades tycker jag minskningen borde varit kraftigare för att dra slutsatsen att SSRI-förskrivningen förklarar trenden.

Det är främst bland män som självmorden minskat, medan det är kvinnorna som är de stora användarna av SSRI-preparat.

En ytterligare aspekt som gör att Örjan Ericsson ifrågasätter SSRI-preparaten som förklaring, är att självmordsförsöken inte minskat.

– De borde vara ett bättre mått på hur människor mår och att man därför skulle få en bättre effekt på dem av läkemedelsbehandling. Men jag ser ingenting i den statistiken som tyder på någon stor effekt av de antidepressiva medlen.