Snålt om tid för bedömning av utbytbarhet

Bestämmelsen om utbytbarhet av läkemedel innebär inte att ett generikum alltid kan ersätta originalmedlet eller ett annat generikum. Utbytbarhet handlar nämligen inte bara om aktiv substans, utan också om beredningsform och förpackningar.

15 aug 2002, kl 18:34
0

Någon vecka innan läkemedelsreformen träder i kraft, 1 oktober, hoppas Anita Finne Grahnén på Läkemedelsverket att listorna med utbytbara läkemedel ska vara klara.

? Men det har varit otroligt kort om tid när det gäller den här reformen, tycker hon.

? Beslutet om att ge oss förordnande att lista de utbytbara läkemedlen kom först i början av juli.

Totalt rör det sig om cirka 6 000 produkter som ska gås igenom.

? De är grupperade i cirka 400 grupper baserat på ATC-koden, sedan grupperas de i ytterligare steg utifrån produktens beredning, förpackningsstorlek och så vidare. Varje sådan grupp kan innehålla mellan två till 250 produkter.

Inte självklart

Även om ett generikum i normalfallet betraktas som utbytbart är det inte självklart. Förpackningar som anpassats för reumatiker räknas till exempel som unika. Läkemedel med olika smaker, främst för barn är inte heller utbytbara. Andra skillnader som kan vara hinder för utbytbarhet, är depotplåster om det är stora skillnader i ingående hjälpämnen som kommer i kontakt med huden, läkemedel där någon väsentlig information, till exempel särskilda varningar, saknas på grund av skillnader i indikationer.

Däremot räknas det inte som ett hinder om det är andra skillnader i indikationstexten.