Snabbt ja från NLT till Gazyvaro

Roches leukemiläkemedel Gazyvaro får positivt besked av NLT-gruppen, men nobben i Storbritannien.

8 okt 2014, kl 09:56
0

Annons

Foto: iStockphoto

I somras godkände EU-kommissionen Gazyvaro, obinutuzumab, Roches läkemedel mot kronisk lymfatisk leukemi, KLL. Det är en monoklonal antikropp riktad mot CD20 och är godkänt för vuxna patienter med tidigare obehandlad KLL i kombination med klorambucil. Läkemedlet har i studier visat sig vara mer effektivt än Mabthera, även det en monoklonal antikropp som Roche ligger bakom.

TLV har i sitt klinikläkemedelsprojekt tagit fram ett hälsoekonomiskt kunskapsunderlag. NLT-gruppen vid Sveriges Kommuner och Landsting har utifrån underlaget kommit till slutsatsen att man rekommenderar landstingen att använda Gazyvaro vid den aktuella indikationen.

NLT bedömer att sjukdomens svårighetsgrad är hög hos de patienter som är aktuella för behandlingen. Gazyvaro bedöms ha en god effekt vid KLL. Den hälsoekonomiska värderingen är osäker, konstaterar NLT, men den indikerar att Gazyvaro är kostnadseffektivt vid den godkända indikationen.

När behandling med Gazyvaro i kombination med klorambucil jämförts med enbart behandling med klorambucil är kostnaden per QALY omkring 250 000 kronor. När Gazyvaro plus klorambucil jämförts med behandling med Mabthera och klorambucil är kostnaden per QALY också omkring 250 000 kronor. 

Rekommendationen från NLT har kommit snabbt.
– Vi tycker att det är mycket positivt att NLT nu rekommenderar landstingen att använda Gazyvaro. Det ger patienter med KLL, kronisk lymfatisk leukemi, ett mycket bra behandlingsalternativ. Det är också positivt att samarbetet mellan Roche, TLV och NLT-gruppen har fungerat så bra. Processen har fungerat smidigt och varit snabb. Redan två och en halv månader efter EU-godkännandet kan nu patienterna över hela Sverige få full tillgång till Gazyvaro, säger Lars Franksson, chef för nationell läkemedelsintroduktion på Roche läkemedel i Sverige, i en presskommentar.

I Storbritannien har däremot läkemedlet fått tummen ner av NICE, den brittiska motsvarigheten till TLV. Myndigheten har inte fattat ett slutligt beslut men menar att även om Gazyvaro är effektivt finns det för många osäkerheter i företagets underlag och man kan därför inte dra slutsatsen att det är kostnadseffektiv, skriver Pharma Times. I NICE underlag var kostnaden per QALY 31 000 pund, eller cirka 360 000 kronor, när Gazyvaro plus klorambucil jämfördes med klorambucil som monoterapi.