För två år sedan fattade Läkemedelsverket beslutet att inte fortsätta driva Läkemedelsboken. Kritiker protesterade mot nedläggningsbeslutet och menade att den digitala boken var en oersättlig källa till producentobunden läkemedelsinformation. Men Läkemedelsverket ansåg sig inte ha ekonomiska förutsättningar att fortsätta driva och utveckla tjänsten samt hålla informationen uppdaterad.
Dock lovade myndigheten att hålla Läkemedelsboken tillgänglig digitalt (men utan revideringar) även under 2019 och 2020.
– Tills någonting annat sägs står vårt beslut fast. Vi ser det här året som det sista, säger nu Maja Marklund, direktör för området läkemedel i användning vid Läkemedelsverket.
Under respittiden har Läkemedelsverket diskuterat med olika aktörer som visat intresse för bokens fortlevnad. Detta för att undersöka om det går att hitta en lämplig aktör som vill ta över Läkemedelsboken.
Även socialdepartementet har deltagit i diskussionerna och Nätverket för läkemedelsepidemiologi, Nepi, avsatte i fjol medel för att övervaka bokens innehåll. Nepi ville hålla Läkemedelsboken levande i väntan på beslut om ny utgivare, ett beslut som då inte ansågs vara långt borta.
Läkemedelsboken används fortfarande
Men efter ett år när pandemin satt mycket annat på sparlåga finns, enligt Maja Marklund på Läkemedelsverket, fortfarande inga beslut kring en lösning.
– Det hela är en fråga om finansiering. Vi har inte kunnat hitta någon producentobunden aktör som är villig att ta över ansvaret utan att få finansiering för det, säger hon.
Kostnaden för att producera Läkemedelsboken var tidigare cirka 2,5 miljoner kronor om året. Läkemedelsverket bedömde också när beslutet togs att det skulle krävas tekniska investeringar på 5-6 miljoner kronor för fortsatt drift.
Myndigheten har ännu inte beslutat exakt hur nedläggningen ska göras efter årsskiftet, men Läkemedelsboken kommer sannolikt inte längre att finnas tillgänglig i sin nuvarande form på Läkemedelsverkets webbplats.
– Men vi kommer så klart inte att ”kasta bort” innehållet. Det behöver göras sökbart i annan form och vi diskuterar nu hur, säger Maja Marklund.
Hon konstaterar också att Läkemedelsboken fortfarande används. Det visade sig bland annat genom att användare hörde av sig när boken nyligen på grund av ett serverbyte tillfälligt inte gick att nå.
– Min bedömning är dock att det går att hitta nya vägar att tillgodose det informationsbehov som Läkemedelsboken tidigare uppfyllde.