Sköterskor dåliga på rapportera biverkningar

Sedan den 1 april 2007 är det möjligt för sjuksköterskor att rapportera biverkningar av läkemedel till Läkemedelverket. Men det har ännu inte fått något genomslag i statistiken.

6 apr 2010, kl 14:16
1

Annons

Trots att det finns dubbelt så många legitimerade sjuksköterskor som det finns läkare, drygt 70 000, stod de bara för 23 procent av biverkningsrapporterna förra året.
I april 2007 infördes generell sjuksköterskerapportering men det tycks inte ha fått det genomslag man hoppats på konstaterar Martin Bäckström, specialistsjuksköterska och handläggare vid regionalt biverkningscentrum i Umeå.
? Vad det beror på vet vi inte, men om jag ska spekulera kan det vara så att sköterskorna trots våra informationsinsatser inte är medvetna om den här möjligheten, säger han.

Varför andelen
rapporter från sköterskor inte ökar ska man nu försöka få svar på. Under våren ska Martin Bäckström och forskarkollegan Elisabet Ekman vid biverkningscentrum i Lund gå ut med en enkät till sjuksköterskor för att undersöka anledningen.

Sköterskor inom
öppenvård är de som idag rapporterar flest biverkningar. De står för 13 procent av förra årets biverkningsrapporter, medan sköterskor inom slutenvården stod för fyra procent.
Totalt tog Läkemedelsverket förra året emot 6245 rapporter om biverkningar. Av dem gällde 1655 svininfluensavaccinet Pandemrix.

Bland rapporterade
läkemedel med allvarliga biverkningar finns diklofenak som stod för en procent av de rapporterna. Diklofenak är sedan några år tillbaka receptfritt i lägre doser.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När vi ssk går förskrivningsutbildning är vi inte mer betrodda än att till största delen skriva ut receptfria läkemedel i större förpackningar men vi ska rapportera biverkningarna på de lm som läkarna förskriver! Var är logiken i det och hur riktigt blir rapporteringen/statistiken när både förskrivare, sjuksköterska och patient kan biverkningsrapportera? Hur många rapporter blir dubbla, hur många är egentligen biverkningsrapporter och inte eget tyckande, särskilt när patienter själva rapporterar som inte är medicinskt kunniga? Jag bara undrar….