I går presenterade Socialstyrelsen riktlinjer över vilka landstingen i första hand bör vaccinera mot viruset H1N1. Enligt rekommendationerna tillhör gravida och de med kroniska sjukdomar som diabetes, njursvikt eller sjukdomar som påverkar andningsorganen de som ska prioriteras.
Men idag publiceras en studie i tidsskriften Science som går emot de svenska rekommendationerna. Amerikanska forskare har gjort matematiska modeller om smittspridning, dödlighet och kostnader från tidigare influensapandemier. Forskarna bakom studien hävdar att skolbarn i åldrarna 5 till 19 år utgör den största drivkraften för spridning av viruset. Att rikta in vaccineringen mot dem och deras föräldrar vore ett effektivt sätt att bromsa spridningen.
Anders Tegnell, smittskyddschef på Socialstyrelsen säger till Sveriges Radio att den amerikanska studien inte är tillräcklig för att ändra på de svenska rekommendationerna.
– Vi har inte definierat just den gruppen som en så stark motor för spridningen, det är ju fler än skolbarn som är känsliga. Men vi har gjort liknande studier här och håller på att titta igenom dem igen för att se om de parametrar som amerikanerna använt kan påverka oss, säger Anders Tegnell.
Igår meddelade Sveriges kommuner och Landsting, SKL, att de kommer att rekommendera gratis vaccinering för alla medborgare. Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, säger att de står kvar vid åsikten att staten bör bekosta en del av vaccineringen.