Det har gått två år sedan H1N1, svininfluensan, svepte över världen och Sverige. Sverige valde att massvaccinera, och under de senaste dagarna har debatten huruvida det var rätt väg blossat upp igen.
?Vi vet att vi till en kostnad av 1,3 miljarder kronor förhindrade ett antal dödsfall och ett antal sjukdagar, men att epidemin ändå var relativt lindrig. Men vi vet också att vi har ett hundratal barn och ungdomar som sannolikt är invalidiserade för livet? skriver Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och landsting, SKL, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Han efterlyser därför en oberoende utvärdering om det var rätt metod att massvacciner och för att kunna dra lärdomar till kommande pandemiplanering.
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, skriver i en egen debattartikel i SvD att enligt det myndigheterna visste 2009 så var en massvaccination nödvändig och viktig. Han påminner om att en pandemi kan leda till miljontals dödsfall och en havererad sjukvård.
?För att undvika sådana katastrofer var vi tvungna att massvaccinera oss mot svininfluensan. Det är lättare att uttala sig om framtiden med en backspegel än med en kristallkula. Hellre vaccin utan pandemi än pandemi utan vaccin.? skriver han.