Förskrivningen av adhd-läkemedel fortsätter öka och under förra året hade omkring 1 procent av befolkningen minst ett uttag av något adhd-läkemedel.
– Att förskrivningen ökar beror på att vi i dag hittar de personer som behöver behandlas samtidigt som också nya fall av adhd hittas, säger Peter Salmi, utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen.
Högst är förskrivningen till barn och unga, i åldersgruppen 10-17 år hade 5,2 procent av pojkarna och 2,2 procent av flickorna minst ett uttag av något adhd-läkemedel.
– Utifrån vår prognos ligger förskrivningen, när det gäller pojkar och flickor, inom ramarna för det vi kan förvänta oss, utifrån hur förekomsten av adhd bland barn ser ut, säger Peter Salmi.
Antalet användare av adhd-läkemedel i åldersgruppen 10-17 år skiljer sig mellan olika kommuner och landsting. I Gävleborg som hade högst andel var siffran 8,6 procent för pojkar och 4,3 för flickor. Det kan jämföras med Kronobergs län där förekomsten var lägst med 3,2 procent för pojkar och 1,2 procent för flickor.
Vad skillnaderna beror på är dock oklart, men olika faktorer kan spela in.
– Det kan vara så att vissa landsting och kommuner riktar mer resurser för att utreda och diagnostisera än andra. Det finns även en socioekonomisk faktor som kan vara förknippad med andelen användare av adhd-läkemedel beroende på var de bor, säger Peter Salmi.
Förskrivningen av adhd-läkemedel väntas dock fortsätta öka ett tag till innan den stabiliserar sig och planar ut.
– Om de nya fallen av läkemdelsanvändare stabiliseras på dagens nivåer kommer förskrivningen att plana ut kring 6 procent för pojkarna och 3 procent för flickorna, säger Peter Salmi.
I och med att ökningen motsvarar vad man enligt Socialstyrelsen kan förvänta sig är det inte ett problem med en högre förskrivning.
– Nej, vi är försiktiga med att säga det. Vi utgår från att professionen gör rätt och det är inget oroväckande att förskrivningen ökar utifrån att det kanske är en nivå man kan förvänta sig, säger Peter Salmi.