Skilda resultat för tilläggsbehandling vid glioblastom

Patienter med glioblastom som fick Avastin som tilläggsbehandling hade längre tid utan tumörtillväxt, enligt en studie som presenterades på Asco. Men en annan studie visade ingen förbättring.

7 jun 2013, kl 09:43
0

Vid Asco-kongressen i Chicago presenterades två studier om behandling med Avastin (bevacizumab) som tillägg till strålnings- och cellgiftsbehandling hos patienter med nyupptäckt glioblastom. Glioblastom är den mest agressiva typen av gliom, cancer i gliacellerna och den vanligaste formen av malign primär hjärntumör. 

Fas III-studien AVAglio, som är randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad visade att den progressionsfria överlevnaden ökade med 4,4 månader hos de patienter som behandlades med Avastin som tillägg till dagens standardbehandling jämfört med patienter som fick standardbehandling och placebo. I studien såg forskarna att tilläggsbehandling med Avastin kunde öka antalet tumörkrympningar med mer än det dubbla. Däremot kunde studien inte visa någon signifikant skillnad i studiens andra primära effektmått, total överlevnad. Den totala överlevnaden var i median 16,8 och 16,7 månader i patientgrupperna. 

Studien RTOG0825, som också presenterades vid Asco och undersökte Avastin som tilläggsbehandling vid glioblastom, kunde inte heller se någon skillnad i total överlevnad mellan patientgrupperna. Forskarna såg en viss förbättring i progressionsfri överlevnad, men den skillnaden var inte statistiskt signifikant. 

Bevacizumab är en angiogeneshämmare som förhindrar bildandet av nya blodkärl och på så sätt stryper blodförsörjningen till tumören och därmed hindrar den från att växa. Avastin är också en antikropp mot VGEF, och hämmar därmed tumörtillväxten. Läkemedlet marknadsförs av Roche och är godkänt för behandling av progressivt glioblastom efter annan terapi i över 60 länder, men inte EU. 

Vid Asco presenterade också MSD preliminära resultat från en fas I-studie på 135 patienter. Antikroppen lambrolizumab krympte tumörer hos 38 procent av patienterna med avancerat malignt melanom. Lambrolizumab blockerar receptorn PD-1 på T-celler som på så sätt triggas att angripa tumörvävnad.

Dessutom presenterades bland annat studier om att tio års behandling med tamoxifen minskade risken för återfall i bröstcancer jämfört med standardbehandlingen efter fem år och att Nexavar (sorafenib) ökade den progressionsfria överlevnaden hos patienter med en typ av avancerad sköldkörtelcancer från 5,8 månader till 10,8 månader.

Asco-kongressen är American Society of Clinical Oncologys årliga möte.