Region Stockholm har beslutat om nya skärpta regler för marknadsföring av vård och tandvård i regionen. Riktlinjerna gäller de privata aktörer som Region Stockholm har avtal med.
Region Stockholm är den av landets 21 regioner där störst andel av den offentligt finansierade vården utförs av privata vårdgivare. Privata aktörer som har avtal med regionen sköter ungefär en tredjedel av vården.
Kry-reklam väckte ilska
Men den S-ledda koalition som styr i Stockholm är inte nöjd med hur en del av dessa marknadsför sig. Regionpolitikerna reagerar mot reklam som de menar kan driva fram onödig läkemedelsförskrivning och annan medicinskt omotiverad vårdkonsumtion.
Bland annat har ett nyhetsbrev från Kry till patienter väckt diskussion. Där erbjuder Kry ”hjälp med allt från råd och recept till sjukintyg vid behov, innan du hinner säga prosit”.
Region Stockholms skärpta regler för marknadsföring säger att vårdgivarnas reklam ska vara tydlig, informativ och faktabaserad. Den får bland annat inte uppmuntra till vård som inte är medicinskt eller odontologiskt motiverad eller påverka invånare att välja alternativ som inte är evidensbaserade.
Svar om skärpta regler för marknadsföring
Läkemedelsvärlden ställde några frågor om de nya riktlinjerna till hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S). Så här svarar hon:
Börjar riktlinjerna gälla alla aktörer med befintliga vårdavtal från det att riktlinjerna träder i kraft?
– Ja, det står redan nu i alla avtal att vårdgivare ska följa regionens riktlinjer för reklam och marknadsföring. När dessa nu uppdateras följer alltså avtalskraven med per automatik.
Hur ska ni upptäcka eventuella övertramp?
– Att granska marknadsföringen är en del av uppföljningen av vårdgivare, men det kan också handla om tips från allmänheten eller i många fall andra vårdgivare.
Vem ska tolka om riktlinjerna är uppfyllda eller ej?
– Bedömningen görs av sakkunniga på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Tror de flesta vill göra rätt
Vad händer om en vårdaktör bryter mot riktlinjerna?
– Det beror på vad det gäller. I första hand handlar det om att åtgärda felaktigheterna, men det kan även handla om viten eller i slutändan om att avtalet sägs upp.
Räknar ni med att det kommer att hända?
– Vi räknar med att den överväldigande majoriteten av vårdgivare vill fortsätta göra rätt för sig och sprida korrekt och tydlig information till patienter och allmänhet, i de fåtal fall detta sker kommer vi behöva sätta in åtgärder.