Systemet där apoteken ska lämna ut den för tillfället billigaste kopian av ett läkemedel skapar stor förvirring och gör att ett stort antal patienter felmedicinerar. Läkare, sjuksköterskor och farmacevter har svårt att göra sitt jobb på ett optimalt sätt. Det menar företrädare för de tre yrkesgrupperna i en gemensam artikel på DN-debatt.
I samband med apoteksomregleringen 2009 skärptes generikasystemet. Sedan dess ska apoteken alltid lämna ut den produkt som Tandsvårds- och läkemdelsförmånsverket utnämnt till månadens billigaste kopia. Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, är en av de som undertecknat artikeln och är kritisk mor hur systemet ser ut.
-Läkemedels- och apoteksmarknadsutredningen har i uppdrag att se över generikasystemet men de signaler vi fått gör oss oroliga ett de inte tänker ta ett helhetsgrepp av frågan. Risken är att man helt missar patientperspektivet, säger han.
Tillsammans med Thony Björk, ordförande i Sveriges farmacevtförbund, Carina Jansson ordförande Farmaciförbundet, Marie Wedin, ordförande i Sveriges läkarförbund och Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet skriver han i debattartikeln att dagens system beräknas spara runt åtta miljarder kronor per år, vilket är bra. Men, menar de, de negativa konsekvenserna för patienterna är alldeles för många.
De skriver bland annat att mycket tid går åt till att förklara för patienter att de får samma substans trots att förpackningarna ser olika ut. Personal inom yrkesgrupperna förvandlas från läkemedelsrådgivare till administratörer och försvarare av ett byråkratiskt och fyrkantigt system.
-Utredaren Sofia Wallström fick tilläggsdirektivet om att se över generikasystemet i juni och ska leverera ett resultat i november. Att hon får så kort tid tyder på att man inte tar frågan på så stort allvar som skulle behövas, säger Johan Wallér.
I artikeln skriver de också att generikautbytet gör det svårt för apoteket att hålla rätt läkemedel i lager eftersom fler än 1000 läkemedelsgrupper ska bytas en gång i månaden på alla landets apotek. De avslutar med att säga att de negativa konsekvenserna av generikasystemet är så stora och omfattande att de inte får ignoreras.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Det är bra att frågan tas upp – äntligen. Men det finns andra avarter som inte nämns i artikeln, nämligen att många läkemedel tillverkas i fabriker som måste betraktas som mycket nedsmutsande av miljön. Detta blir ett stort miljöproblem för de människor som bor i fabrikernas närhet. Dvs vi exporterar miljöproblemen – som alltid och tror att vi gör en “ekonomisk vinst”. Vi hade tidigare slavarbetare under kolonialismens tid – och det har vi alltså fortfarande – i form av naturens nedsmutsning och i form av att människorna betalas dåligt och de utsätts också för miljöeffekter. Tex är antibiotikahalterna i vattnet utanför fabrikerna efter sk rening i Indien lika höga som halten i blodet efter en normal antibiotikainjektion som getts i syfte att kurera sjukdom/bakterier. Detta talar man inte om för oss som köper läkemedel. Dessutom visar det sig att man ofta får utlämnat sådan medicin där tillverkaren inte är med i läkemedelsförsäkringen, och det betyder att man är oskyddad om man skulle drabbas av en biverkning av. Detta informerar man alltså inte om. Det är skandal. Jag brukar påpeka dessa två saker när jag är på apoteket, som en sur tjat-moster alltså. Men vi måste veta och inte låta oss luras…..
Alltså – när något är “billigt” så är det alltid någon annan som betalar – en slav av mänsklig art eller miljön/naturen. Tack för ordet Kerstin E
Hänsyn till hur produkter är tillverkade tas i annan upphandling. Så varför TLV inte ska ta hänsyn till både miljö och sociala förhållanden är en gåta. / Ingrid Eckerman, Läkare för Miljön http://www.lakareformiljon.se