Skarp kritik mot dansk vaccinhantering

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, riktar skarp kritik mot danska mottagningar för ovetenskapligt arbete med misstänkta HPV-biverkningar.

30 nov 2015, kl 13:58
0

Annons

I en slutrapport konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att det inte går att fastställa något samband mellan de neurologiska sjukdomarna POTS och CRPS och vaccin mot humant papillomavirus, HPV.

Det eventuella sambandet undersöktes sedan Danmark bett Europakommissionen att göra en djupgående analys av forskningsläget. Bakgrunden till begäran var att ovanligt många fall av rapporterna om POTS som en biverkan till vaccinet kom just från Danmark. Av de totalt 83 fall som rapporterats in sedan vaccinet började användas 2010 kom 41 från Danmark. Sju kom från övriga Europa, 28 från USA, 4 från Japan och 3 från resten av världen.

I sin slutrapport konstaterar EMA att de danska fallen inrapporterats från samma mottagning, Synkopecentret vid Bispebjerg och Frederiksberg Hospitaler, och riktar efter en genomgång av arbetsmetoderna skarp kritik mot centret.

Kritiken baseras på det faktum att samtliga danska fall hade remitterats till samma mottagning med ett uttalat syfte att utreda en redan existerande oro för HPV-inducerad sjukdom. Patienterna fick själva fylla i ett frågeformulär och de som inte stämde in på en på förhand uppsatt hypotes om samband mellan POTS och HPV-vaccinet exkluderades. Det gällde också dem som inte med säkerhet kunde säga när de första symtomen uppstod, hade andra tänkbara orsaker till sjukdomen eller hade på en förhand känd kronisk sjukdom.

EMA konstaterar att det heller inte fanns något samband mellan den åldersspecifika exponeringen av vaccinet i den danska populationen och åldern hos de som uppgav att de fått symtom av vaccinet. Medelåldern för HPV-vaccinering i Danmark är cirka 12 år medan medelåldern för de som uppgav att de fått biverkningar av vaccinet var 21 år. Här konstaterar EMA att om HPV-vaccinet var orsaken till de rapporterade symtomen kunde man ha förväntat sig att symtomen skulle ha uppträtt vid en lägre ålder.

Sammantaget slår EMA fast att fallen som rapporteras från de danska klinikerna representerar ett kraftigt begränsat urval av patienter, valda för att passa in i en på förhand antagen hypotes om sjukdom orsakade av vaccinet.

POTS och CRPS är syndrom som varit kända och förekommit i befolkning långt innan HPV-vaccin började användas. Slutrapportet från EMA konstaterar alltså att det inte finns någon ökad risk att drabbas av POTS eller CRPS efter vaccination med vaccin mot HPV.