Skara hypertoni- och diabetesmottagning:Kombinerad mottagning ger stora fördelar

På vårdcentralen i Skara har man en gemensam mottagning för diabetes och hypertoni. Det är ett sätt att arbeta som ger goda resultat, tycker vårdcentralschef Kristina Bengtsson.? Livsstilsinformationen till de båda grupperna är ofta densamma. Vi får en enhetlig dokumentation som gör det lättare att bedöma patienternas riskprofil, de som har både hypertoni och diabetes är ofta svårbehandlade.

24 jul 2002, kl 22:16
0

Skara är först i Sverige med att ha en gemensam mottagning för hypertoni och diabetes. Dit remitteras alla patienter med hypertoni och diabetes som hör till upptagningsområdet, förutom en del patienter som även har andra komplicerade sjukdomar. På mottagningen arbetar två specialutbildade sköterskor och en undersköterska. Man har även en dietist och en fotterapeut som är knutna till verksamheten.
Tidigare hade man en hypertonimottagning och en diabetesmottagning men redan 1990 slog man ihop de båda mottagningarna.
? Vi såg att det var många av våra hypertoniker som fick diabetes och behandlingen är i mångt och mycket densamma. Många av patienterna har även lipidrubbningar och övervikt och de behöver samma livsstilsinformation, säger Kristina Bengtsson.
Målet för behandlingen av både diabetes och hypertoni är att med bibehållen hög livskvalitet förhindra akuta och långsiktiga komplikationer. Patientutbildning i egenvård har en central roll i vården. ? Mina kollegor och jag tycker detta är ett suveränt sätt att arbeta på, säger Kristina Bengtsson. Patienterna har inte sällan flera riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom, blodtrycksnivåerna kan variera och terapin ändras, alla trivs inte med sin medicin och den behöver bytas av den anledningen. Allt detta blir mycket lättare att sköta i ett team och man får en bättre helhetsbild av patienten.


Riskbedömning underlättas
Man har nyligen infört datoriserade journaler, där man med en mall lätt kan göra en riskbedömning på patienterna. Där tar man med hypertoni, diabetes, vikt och lipidrubbningar samt eventuella komplicerade sjukdomar för att kunna få en riskprofil för den enskilde patienten.
? Patienten kan ha lite förhöjt blodtryck och lätt förhöjda blodfettsvärden, säger Kristina Bengtsson. Effekten av dessa adderas inte enbart, utan sammantaget blir det en större risk än om man tittar på var och en för sig. Fördelen är en enhetlig dokumentation och man kan lättare använda informationen för planerad behandling och fortsatta kontroller.
? Vi har sett att de som har både hypertoni och diabetes är mer svårbehandlade, säger Kristina Bengtsson. De har även andra riskfaktorer i större utsträckning. De är alltså en högriskgrupp där vården behöver förbättras och det är en av de frågor vi arbetar med.
Behandlingsresultaten vid hypertoni är, vid en jämförelse med landet i övrigt, goda. En hög procent av patienterna når målblodtrycket som är satta enligt nationella kriterier. Även för diabetikerna är behandlingsresultaten bra i jämförelse med annan primärvård, men här finns utrymme till förbättring, menar Kristina Bengtsson.
Vid mottagningen finns cirka 1 000 patienter som behandlas för hypertoni och drygt 500 som behandlas för diabetes. Patienter som har en kombination av hypertoni och diabetes är cirka 250. Av de som har hypertoni är det 25 procent som också har diabetes, men bland diabetikerna är det drygt hälften som även har hypertoni.
? Målet med hypertonibehandling uppnåddes hos 77 procent och när det gäller diabetiker har de ett HbA 1c-medelvärde på 5,9 procent, säger Erik Bög-Hansen, ansvarig läkare vid hypertoni- och diabetesmottagningen.


Metoder för effektiv behandling
Till diabetes- och hypertonimottagningen är knutet en enhet för forskning och utveckling som stöds av Skaraborgsinstitut och den lokala primärvården. Enheten har den dubbla uppgiften att studera epidemiologin av hypertoni, diabetes och associerade metabola och genetiska faktorer samt att utveckla metoder för en kostnadseffektiv behandling i primärvården.