Det finns gott om vetenskapliga studier som visar att farmakokinetiken av olika läkemedel skiljer sig åt mellan män och kvinnor. Men vilken roll dessa skillnader egentligen spelar är det ingen som vet ? ännu.
Efter att tidigare ha förbjudit kvinnor i kliniska studier gjorde det amerikanska ?National Institute of Health?, NIH, och det amerikanska läkemedelsverket, FDA, 1993 en kovändning och började ställa krav på läkemedelstillverkarna att
inkludera kvinnor i kliniska studier.
Eftersom dessa krav inte uppfyllts tillräckligt väl har FDA i år infört hårdare regler som innebär att man tänker stoppa kliniska studier av livs-hotande sjukdomar som utesluter kvinnor.
Vid det svenska Läkemedelsverket menar man dock att de amerikanska kraven mer är en fråga om jämställdhet än vetenskap och man har inga planer på att införa några liknande regler här.
Vilka är då egentligen skillnaderna mellan kvinnor och män när det gäller läkemedel? Och är skillnaderna så stora att man måste ta hänsyn till dem? Sanningen är att det inte finns många läkemedel som man vet så mycket om att man kan svara på dessa frågor. Det är en av anledningarna till FDA:s krav.
Läkemedelsvärlden reder ut begreppen ? så långt det nu är möjligt.
- Läkemedel
Ska hon och han ha olika doser?
Det finns gott om vetenskapliga studier som visar att farmakokinetiken av olika läkemedel skiljer sig åt mellan män och kvinnor. Men vilken roll dessa skillnader egentligen spelar är det ingen som vet ? ännu.Efter att tidigare ha förbjudit kvinnor i kliniska studier gjorde det amerikanska ?National Institute of Health?, NIH, och det amerikanska läkemedelsverket, FDA, […]