Sjukvårdspersonal bör erbjudas mässlingsvaccin

Sjukvårdspersonal bör erbjudas mässlingsvaccin

En oberoende skandinavisk kommitté uppmanar hälso- och sjukvården att erbjuda kostnadsfri vaccinering.

19 feb 2018, kl 15:47
0

Icke immun hälso- och sjukvårdspersonal bör erbjudas kostnadsfri vaccination mot mässling. Det uppmanar nu den så kallade skandinaviska verifikationskommittén efter de senaste utbrotten av mässling i Sverige och Europa, som flera gånger har ägt rum i sjukvårdsmiljöer.

Kommittén är tillsatt på begäran av Världshälsoorganisationen WHO, som kräver att medlemsländerna har oberoende expertkommittéer som granskar underlaget som rör mässling och röda hund. Sverige har tillsammans med Norge och Danmark tillsatt en gemensam kommitté, där bland andra Anders Tegnell, stadsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och tre andra experter inom infektionssjukdomar, barnsjukdomar och klinisk mikrobiologi ingår.

Risken att smittas av mässling är generellt högre för hälso- och sjukvårdspersonal än för den övriga befolkningen. Inom sjukvården finns också de som saknar skydd: nyfödda barn och personer med nedsatt immunförsvar.

Det pågår redan en inventering av sjukvårdspersonalens immunstatus i landstingen och regionerna och de anställda som saknar skydd mot mässling, röda hund och påssjuka erbjuds vaccin. De flesta landstingen påbörjade inventeringen efter att utbrottet av mässling i Göteborg blev känt. Bara några få landsting hade rutiner för att se över personalens vaccinationsskydd sedan tidigare.