Som Läkemedelsvärlden berättade om förra veckan så har smittspridning av RS-virus börjat ses på flera håll i landet, trots att dessa utbrott vanligtvis förekommer på vintern.
– Vi har sett ett antal fall under sommaren. Det är ingen explosion, men det som är ovanligt är att vi inte brukar ha några fall alls vid denna tid på året, säger Per Brolin, barnläkare vid barn- och ungdomskliniken i Karlstad och styrelseledamot i Svenska barnläkarföreningen.
Sjukvården kommer i år därför att göra fler provtagningar än vad man brukar.
– Vanligtvis testar vi inte barn för RS-virus den här tiden på året, men nu kommer vi att vara mer frikostiga med provtagningar på de allra minsta barnen som kommer in med förkylningssymtom, säger Per Brolin.
Ovanligt lite fall av RS-virus förra året
Förra årets RS-säsong, som hade förutspåtts att bli kraftig, uteblev på grund av de restriktioner som fanns för covid-19. Nu när restriktionerna börjar att hävas väntas denna mer intensiva epidemi att bryta ut denna vinter i stället.
– Vi har nu två säsonger med ovanligt lite fall av RS-virus vilket innebär att det finns en stor population som inte har immunitet, säger Per Brolin.
Är ni i vården oroliga för hur det kommer att bli?
– Det är förstås problematiskt om det blir många fler fall än vanligt, men personligen känner jag ingen dramatisk oro eftersom vi i vården vet hur vi ska hantera det. Det har blivit en medial uppmärksamhet som inte riktigt är proportionerligt. De allra flest barn blir smittade av RS-virus, och det är oftast bara som en förkylning.
Så småbarnsföräldrar behöver inte känna oro?
– Nej inte i allmänhet. De som riskerar att bli allvarligt sjuka är de allra minsta bebisarna så om man har en sådan kan man kanske vara lite extra försiktig. Man behöver inte bli orolig om barnet blir lite snuvigt, det som är avgörande är barnets allmäntillstånd.
Kan behövas mer läkemedel
Att säsongen för RS-virus verkar komma tidigare än vanligt kan leda till ett större behov läkemedlet palivizumab. Det är en monoklonal antikropp som ges som förebyggande behandling till barn i riskgrupp. Enligt Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation ska det ges till barn födda före graviditetsvecka 26 som är yngre än sex månader vid starten på säsongen samt barn med allvarlig hjärtsjukdom eller svår lungsjukdom.
Per Brolin tror inte att det kommer att vara fler barn än vanligt som kommer att få läkemedlet. Däremot kan de barn som väl får det att behöva fler doser.
– Läkemedlet ges till för tidigt födda barn i en dos var femte vecka under RS-säsong. Om det blir en lång säsong kommer dessa barn alltså att behöva fler doser.
Han framhåller att det därför kan vara svårt att veta när man ska börja att ge läkemedlet i år.
– Det kan vara ett bekymmer då man inte vill börja ge det för tidigt eftersom det då kommer att krävas mer. Men man vill heller inte vänta för länge med att sätta in behandlingen om det skulle bli en stor smittspridning.
Under RS-säsong kommer Folkhälsomyndigheten med veckovisa rapporter över smittläget. Myndigheten har i år påbörjat denna övervakning av viruset tidigare än vanligt. Meningen är bland annat att informera vården och medierna om smittläget, och därigenom även familjer med småbarn.
– Vi kommer att vara extra noggranna nu och håll koll på Folkhälsomyndighetens rapportering om antalet fall. Det är viktigt bland annat för att vi ska veta hur vi ska behandla riskgrupper med läkemedel, säger Per Brolin.