Sjukskrivningarna skymmer sikten

Läkemedelskostnaderna ökar snabbt i Sverige, men har inför årets val skymts av de ofantliga sjukskrivningskostnaderna. Margit Gennser, avgående riksdagsledamot för moderaterna, menar att partiledningarna förenklar läkemedelsfrågorna så mycket att de inte blir intressanta för väljarna.

20 aug 2002, kl 13:28
0

De läkemedelsintresserade politiker som Läkemedelsvärlden talat med tror knappast att någon läkemedelsfråga kommer att vara viktig för valutgången i september. När detta skrivs kan fortfarande mycket hända, men partierna försöker snarare prata om familjepolitik och sjukskrivningar.

Margit Gennser sitter i riksdagen för moderaterna sedan 1982 och har engagerat sig mycket i läkemedelsfrågor. Hon ställer själv inte upp till omval och känner att folk är väldigt ointresserade av valet över huvud taget.

? Jag tror att politiker inte talar om de frågor som folket borde få besked om.

Hon tar priskontroll som exempel och menar att om politiker förklarade de problem som kontrollen leder till skulle folk reagera.

? Men om man bara säger ?Landstingen är bäst på det? eller ?Landstingen är urdåliga på det men någon privat aktör är mycket bättre?, då blir det ju inte mycket trovärdighet.

Margit Gennser tror att det möjligen kan dyka upp någon detaljfråga om läkemedel i valrörelsen, om det gäller någon utsatt grupp. Det tror även andra insatta politiker som Läkemedelsvärlden talat med.

Silar mygg och sväljer kameler
Årets stora valfråga inom vårdområdet verkar bli sjukskrivningarna. Margit Gennser tycker att situationen är katastrofal.

? Vi har många restriktioner på läkare när det gäller läkemedelsförskrivning, vilket ju är vansinnigt, där vet läkarna i stort sett vad de gör. Men sjukskrivning, där man över huvud taget inte vet vad man gör, där har man inte vågat säga att vi måste få läkarna att inse att det är väldigt dyrt och väldigt skadligt att sjukskriva folk på slentrian.

? Det är en oerhörd skillnad på läkemedelsnotan och vad det kostar att sjukskriva folk. Det hade antagligen varit bättre om man såg till att gå in där de stora, onyttiga pengarna finns. Medan man i stället nu vill se till att man i många fall inte ens använder bästa tänkbara läkemedel. Det tycker jag är skrämmande.

En fråga som Margit Gennser skulle vilja föra upp på dagordningen är de låga läkemedelspriserna i Europa, som bekymrar många inblandade i USA. Till exempel har man i Wall Street Journal diskuterat om amerikanska bolag borde vägra att exportera vissa läkemedel till de länder som inte betalar sin andel av de pengar som krävs för läkemedelsforskningen. Margit Gennser vill se en fri prissättning i Sverige, även om det skulle innebära att nya läkemedel blev dyrare.

Orealistisk debatt
Frågor om försäkringssystem och regleringar blir sällan avgörande politiska frågor. I förra valrörelsen delade Margit Gennser ut sin nyskrivna bok ?Den rätta medicinen?, om apoteksmonopolet, till väljare.

? Då sa man att det kan folk inte förstå. Men det var oerhört många som kom tillbaka och sa: ?Oh, så intressant! Sådant borde ni säga mycket mer.?

? Jag tycker att apoteksfrågan, eller frågan hur man skulle kunna göra en vettigare försäkring, var mycket fräschare tidigare. Det har dröjt och sedan har partiledningarna tagit upp dem och förgrovat dem. De har över huvud taget inte förstått hur man ska ta itu med dem. Så därför tycker jag att frågorna blir mindre realistiskt behandlade.

Nagel i ögat
Margit Gennser lämnar riksdagen efter 20 år för att hon inte kommer överens med partiledningen om EMU och överstatligheten i EU. Men hon tänker fortsätta att säga vad hon tycker.

? Jag kommer att skriva. Jag kommer att vara obekväm utanför riksdagen.