Det är Susanne Sutterlin och kollegor vid Uppsala universitet som i sin forskning funnit att silver verkar kunna framkalla resistens mot antibiotika. Susanne Sutterlin är specialistläkare i klinisk mikrobiologi och lägger fram sin avhandling den 8 maj.
Tungmetallen silver har på senare år fått ett allt bredare användningsområde, inom sjukvården används den allt mer i sårförband eller medicintekniska produkter, men man stöter också på den i till exempel hygienvaror. Syftet med användningen är att avdöda bakterier.
I sina studier fann Susanne Sutterlin och hennes kollegor att silver saknade en bakterieavdödande effekt mot viktiga sårbakterier. Tarmbakterier dödades visserligen av silver men några viktiga sjukdomsframkallande bakterier i den gruppen hade gener som kunde göra dem silverresistenta. Men det mest oroväckande fyndet, enligt forskarna, är att silver också tycks kunna framkalla resistens mot antibiotika.
Silverresistensgener fann forskarna främst i bakterier som forskarna isolerat från människor i Sverige. Hos till exempel kinesiska barn var dessa gener sällsynta. Forskarna menar att det tyder på en kraftig koppling mellan silverresistens och den livsstil som finns i Västvärlden.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Allting går i cirklar tydligen, eller i detta fall kanske plasmider… Bakteriell silver-resistens har varit känd sedan tidigt 1980-tal (bland annat välbeskrivet av den adekvat namngivne S Silver) så jag ser fram emot att läsa avhandlingen!